Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Γιατί η Deutsche Bank πρέπει να εξαγοραστεί από την Goldman Sachs

tags :
Financial Times: Γιατί η Deutsche Bank πρέπει να εξαγοραστεί από την Goldman Sachs
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Deutsche είναι μόλις το ένα πέμπτο της αξίας των καθαρών περιουσιακών της στοιχείων
Η Deutsche Bank έχει από καιρό εμφανιστεί ως την απάντηση της Goldman Sachs στην Ευρώπη.
Αλλά τι θα γίνει εάν Deutsche Bank πραγματικά είναι η απάντηση της Goldman Sachs στην Ευρώπη;, αναρωτιέται ο Patrick Jenkins των Financial Times.
Παρά την ευρεία υποστήριξη του διευθύνοντος συμβούλου Christian Sewing και των προσπαθειών του για αύξηση των επιδόσεων, στην Deutsche Bank υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός, εξαιτίας της πτώσης των τιμών των μετοχών, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και μια σειρά από σκάνδαλα.
Η απογοήτευση εντάθηκε τον Μάρτιο όταν αποφασίστηκε να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Commerzbank, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε πειστικό υπόβαθρο για μια συμφωνία.
Και ο κ. Sewing έληξε τις συνομιλίες τον περασμένο μήνα.
Αλλά η μοίρα της Deutsche είναι πολύ πιο σημαντική.
Για τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, είναι μια συστημικά σημαντική τράπεζα.
Για την Ευρώπη είναι μια οικονομικά σημαντική και επενδυτική τράπεζα.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν η Deutsche Bank δεν μπορέσει να επιτύχει ικανοποιητικές αποδόσεις σε αυτό το περιβάλλον ανερχόμενων αγορών και αξιοπρεπούς οικονομικής ανάπτυξης, ποια ελπίδα έχει σε μια ύφεση;
Για μια επιχείρηση που υποαποδίδει σε πολλούς τομείς, με ένα επιχειρηματικό μίγμα που εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένο στα προϊόντα του 2008 και την αδυναμία να επενδύσει επαρκώς στις ζωτικές αναβαθμίσεις πληροφορικής που κάνουν οι κορυφαίοι ανταγωνιστές της, η λογική υπέρ των συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι επιτακτική, αναφέρει ο Jenkins.
Ένας από αυτούς τους ανταγωνιστές είναι η Goldman Sachs.
Όπως και η Deutsche, η Goldman είναι από καιρό ισχυρός παίκτης στις αγορές σταθερού εισοδήματος, αλλά έχει περάσει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να αναπτύξει άλλες δραστηριότητες για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες αποδόσεις σε αυτόν τον κεντρικό τομέα.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αγορά της τελευταίας 20ετίας, αγοράζοντας την United Capital έναντι 750 εκατ. δολαρίων.
Ο άλλος τομέας ανάπτυξης της Goldman είναι η δραστηριότητα διαχείρισης εταιρικών ταμειακών διαθεσίμων και άλλων μορφών τραπεζικών συναλλαγών.
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ταπεινή προοπτική για τους κυρίους του σύμπαντος που ελέγχουν τη Goldman, αλλά η τράπεζα υπερέχει διαθέτοντας την τεχνολογία whiz-bang.
Αλλά πόσο ισχυρότερη θα ήταν αυτή η επιχείρηση - και πόσο πιο γρήγορα θα επιτύγχανε τις φιλοδοξίες της - αν έκανε μια μεγάλη εξαγορά στην τραπεζική συναλλαγών, όπως στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων;
Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να έρθει η Deutsche Bank - μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες συναλλαγών.
Επί του παρόντος κατέχουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, και θα ανταγωνίζονται από κοινού τον παγκόσμιο ηγέτη JPMorgan Chase.
Μια συγχώνευση Deutsche-Goldman θα ήταν όμως και πολύ πιο ευαίσθητη πολιτικά. Παρά την επιρροή του Kukies στο Βερολίνο, είναι δύσκολο να δει κανείς ότι η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να εξαγοραστεί από αλλοδαπούς.
Για την Goldman, η ιδέα θα ήταν επίσης προβληματική: διότι η Deutsche είναι επιρρεπής σε «ατυχήματα».
Αλλά η συμφωνία θα ήταν φτηνή: η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Deutsche είναι μόλις το ένα πέμπτο της αξίας των καθαρών περιουσιακών της στοιχείων, στα 14 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα είχε μια ιδιαίτερη σημειολογία, αφού η αμερικανική τράπεζα ιδρύθηκε από τον Marcus Goldman, έναν Γερμανό που μετανάστευσε από τη Φρανκφούρτη στη Νέα Υόρκη το 1848…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης