Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε FT: Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις – Δεν σκέφτομαι την ήττα μόνο τη νίκη στις εκλογές

Τσίπρας σε FT: Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις – Δεν σκέφτομαι την ήττα μόνο τη νίκη στις εκλογές
Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός, η τελική απόφαση ανήκει στο λαό λέει ο κ.Τσίπρας
Την θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις διατυπώνει σε συνέντευξη του στους Financial Times ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοσκοπήσεων που θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της ΝΔ, αναφέρει ότι το μόνο που σκέφτεται είναι η νίκη.
«Δεν σκέφτομαι την ήττα στις εκλογές, σκέφτομαι πώς να τις κερδίσω.
Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι εάν στρατιώτης πηγαίνει στη μάχη για να χάσει, είναι καλύτερο να μην πάει στον πόλεμο.
Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός.
Δεν προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια.
Έγινα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας, σε ηλικία 40 ετών.
Στη ζωή πρέπει να πολεμάς.
Μόνο αυτό υπάρχει.
Αλλά η τελική απόφαση ανήκει στο λαό, και όχι σε μας» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε στην εξουσία το 2015, ήταν το πιο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που ανέλαβε την εξουσία σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία από το τέλος του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.
Σήμερα, όπως λένε οι FT, οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ελλάδας, από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσινγκτον, είναι πιο πιθανό να χειροκροτήσουν τον Τσίπρα, ο οποίος είναι ένας πολιτικός που σβήνει αντί να βάζει φωτιές.
Και βάσει του δημοσιεύματος, το πιο χαρακτηριστικό πεδίο είναι η εξωτερική πολιτική, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο τους από το τέλος της δικτατορίας του 1967 -1974.
Επίσης, αναφέρεται η στενή τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που βασίζεται στα κοινά ενεργειακά τους συμφέροντα ενώ υποστηρίζεται ότι και οι Ευρωπαίοι άρχισαν να εμπιστεύονται τον Τσίπρα αφού άλλαξε τη στάση του απέναντι στα μνημόνια, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο αξίας 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Τσίπρα είναι η επίλυση της διαφοράς σχετικά με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, ζήτημα που παρέμενε άλυτο για 27 χρόνια.
Βάσει του δημοσιεύματος, με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τσίπρας ήθελε να κάνει πρόοδο αλλά ήξερε ότι ήταν δύσκολο δεδομένου ότι πρωθυπουργός ήταν ο ακροδεξιός Nikola Gruevksi.
«Ο Gruevski ήταν ένας τύπος που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματευτεί.
Θυμάμαι ότι πήγα στο Βερολίνο, συνάντησα την καγκελάριο Merkel και συζητήσαμε επί μακρόν για την οικονομική κρίση, για το χρέος, για τα ελλείμματα, για τα μνημόνια.
Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για την εξωτερική πολιτική και είπα ότι θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, ακόμα και με τον Gruevski.
Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω καλώντας τον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εάν δεν το πράξει, θα τον κατηγορήσω ότι δεν θέλει επίλυση της διαφοράς.
Και μου είπε η Merkel ότι «δεν σε πιστεύω».
«Γιατί;» τη ρώτησα και μου απάντησε ότι «επειδή όλοι οι προκάτοχοι σου ποτέ δεν ήθελαν ούτε καν να ανοίξουν το θέμα, ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».
Είπα ότι «η θέση μου είναι διαφορετική, ότι η Ελλάδα μόνο οφέλη θα έχει, εάν καταφέρουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με τους βόρειους γείτονες μας.
Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονες της στα ανατολικά, δεν θέλουμε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους μας γείτονες, ειδικά εάν πρόκειται για χώρες που πιστεύω ότι δεν απειλούν την Ελλάδα».
Δεν πιστεύω πως με πίστεψε η Angela Merkel αλλά απέδειξα ότι εννοούσα αυτό που έλεγα, όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπάρχει μια ευκαιρία» τονίζει ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στο τέλος της κυβερνητικής θητείας του Gruevksi και στην έλευση στην πρωθυπουργία του Zoran Zaev.
«Φαινόταν πως η μόνη διαφορά είναι η ονομασία.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, ήταν η ιστορία μας και η ταυτότητα μας.
Και αυτό το έκανε πολύ δύσκολη μια συμφωνία.
Πιστεύω πως είναι μια ισορροπημένη συμφωνία.
Κανείς δεν κέρδισε 100% τις θέσεις του.
Όμως σκεφτείτε, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Εάν έχουμε μια κανονική σχέση, αυτή η χώρα μπορεί να γίνει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, ένα πεδίο για επενδύσεις, για το άνοιγμα των αγορών» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας.
Σύμφωνα με τους FT, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η επίλυση των ελληνοαλβανικών διαφορών, συζήτηση που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2017 αλλά σήμερα έχει «βαλτώσει».
Τα εκκρεμή ζητήματα, πάντα βάσει του δημοσιεύματος, είναι τα θαλάσσια σύνορα, η τεχνική κατάσταση του πολέμου που υπάρχει ακόμα μεταξύ των δύο χωρών μετά το 1945 και το καθεστώς της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι έχει διαμηνύσει στον Αλβανό ομόλογο του Edi Rama ότι τα Τίρανα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας διαφορετικά ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας θα κλείσει.
Εάν η Αλβανία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Τσίπρας λέει ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα υποστηρίξουμε μια πιθανή συζήτηση τον Ιούνιο προκειμένου να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μαζί».
«Αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε τη διαδικασία ένταξης για τη Βόρεια Μακεδονία, εάν κάνει πρόοδο.
Αυτό θα ήταν άδικο» τονίζει ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως «οι λαοί των Βαλκανίων χρειάζονται κάποιο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις».
«Είναι σαν το μαστίγιο με το καρότο.
Πρέπει να έχουν το καρότο, εάν όλα είναι μαύρα» λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
 
Η Ελλάδα αλλάζει - Οι πολίτες τώρα αρχίζουν να βλέπουν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης

Ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι εάν εξαντλήσει τη θητεία του και πάει σε βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο θα ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του καθώς θα αρχίσουν να αναγνωρίζονται τα οφέλη της σταθερής και μέτριας οικονομικής ανάπτυξης.
«Κάθε μέρα που περνά, πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει στην καθημερινότητα του ότι η κατάσταση αλλάζει.
Το να περιμένω είναι όφελος για εμένα διότι μερικές φορές υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ των κρίσιμων αποφάσεων και μέχρι ο κόσμος να καταλάβει τις αλλαγές ειδικά στην οικονομία.
Πιστεύω ότι ο κόσμος αρχίζει τώρα να βλέπει το οφέλη της ανάκαμψης» λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Σε μια περίοδο που οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, βλέπουν τους ρυθμούς ανάπτυξης τους να μειώνονται, εμείς έχουν ακόμα ανάπτυξη άνω του 2%.
Η εκτίμηση μας για το 2019 είναι ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,4%» τονίζει ο Τσίπρας, αναφέροντας πως η προοπτική μιας καλής τουριστικής σεζόν και μιας αυξανόμενης εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης ενισχύουν «την πιθανότητα θετικών παρά αρνητικών εκπλήξεων».
Παράλληλα, παραθέτει μια σειρά από αριθμητικά δεδομένα για να καθησυχάσει τους πιστωτές της Ελλάδας – Ευρωπαίους και ΔΝΤ – ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας δεν κινδυνεύει από τις εκλογές, όπως το «μαξιλάρι» των 45 δις ευρώ, η υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων που ξεπερνούν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ τους στόχους για τους 4 πρώτους μήνες του έτους καθώς και η πτώση της ανεργίας στο 18%.
Παράλληλα αναφέρεται και στις επενδύσεις κάνοντας λόγο για ρεκόρ δεκαετίας και άνω καθώς το 2018 καταγράφηκε το υψηλότερο ποσό άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 3,6 δις ευρώ.
«Έχουν δρομολογηθεί περισσότερες επενδύσεις» τονίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχεται ότι οι πολυετείς νομικές διαδικασίες «λειτουργούν μερικές φορές ως αντικίνητρο για τους επενδυτές», επισημαίνοντας ότι χρειάζεται υπομονή για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μερικές φορές είναι καλύτερα να πηγαίνεις τηρώντας τους κανόνες, ακόμα και αν αυτό παίρνει χρόνο, προκειμένου να γίνει μια επένδυση, παρά να προσπαθείς να κάνεις πράγματα χωρίς να είσαι βέβαιος και στο μέλλον να βρεθείς αντιμέτωπος με τεράστιες δυσκολίες.
Τότε δεν θα έχει κανένα νόημα να κατηγορείς τη νομοθεσία και τη δικαιοσύνη, επειδή η ευθύνη θα είναι πάνω μας « τονίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος παραδέχεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για να κάνει πιο άνετη τη ζωή των επενδυτών.
«Βέβαια και αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο, εάν δεν τις κάνεις, πέφτεις κάτω» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης