Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Στα 0,7160 ευρώ η προσαρμοσμένη τιμή με διακύμανση +30%/-30% – Ποια η δίκαιη αξία; - Ήπια πτώση για την μετοχή

Eurobank: Στα 0,7160 ευρώ η προσαρμοσμένη τιμή με διακύμανση +30%/-30% – Ποια η δίκαιη αξία; - Ήπια πτώση για την μετοχή
Η πρώτη φάση δεν ήταν και η καλύτερη – προσφορές για pillar και Cairo μαζί με την εταιρία διαχείρισης FPS…ωστόσο η καλή οργάνωση και η αποφασιστικότητα του management Καραβία αποτελούν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για το μέλλον.
(upd)Με απώλειες έως -1% κινείται σήμερα, 20 Μαΐου 2019 η μετοχή της Eurobank, στα 0,7130 ευρώ, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με τη νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,7160 ευρώ λόγω της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με την Grivalia.
Πλέον η Eurobank με 3,709 δισεκ. μετοχές θα έχει 2,65 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Με δεδομένη την ελεύθερη διαπραγμάτευση της μετοχής θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος το μέγιστο 0,9345 ευρώ έως -0,5015 ευρώ… το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι η δίκαιη αξία της μετοχής.
Προσοχή όχι πως θα διακυμανθεί σήμερα 20 Μαΐου αλλά ποια είναι γενικώς η δίκαιη αξία.
Υπενθυμίζεται ότι οι νέες μετοχές από τη Grivalia τίθενται σε διαπραγμάτευση στις 23 Μαΐου και αναμένεται κάποια πίεση, καθώς οι μέτοχοι της Grivalia μπορεί να προχωρήσουν σε πωλήσεις των μετοχών της Eurobank.
Η όχι και ιδανική εξέλιξη του προγράμματος pillar και οι λίγες προσφορές για cairo και FPS - μετατίθενται για τέλη Ιουλίου 2019 - δεν αποτελούν και το καλύτερο νέο...για την μετοχή 

Στα 0,75 ευρώ θα έχει κεφαλαιοποίηση 2,8 δισεκ. που σημαίνει σε πραγματικούς όρους P/BV 0,58 και καθίσταται η ακριβότερη τράπεζα.
Θεωρητικά θα μπορούσε να φθάσει και στα 0,80 ευρώ η μετοχή της Eurobank αλλά θα πρέπει να δούμε τις τελικές προσφορές στα τέλη Ιουλίου του 2019.
Η πρώτη φάση δεν ήταν και η καλύτερη – προσφορές για pillar και Cairo μαζί με την εταιρία διαχείρισης FPS…ωστόσο η καλή οργάνωση και η αποφασιστικότητα του management Καραβία αποτελούν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για το μέλλον.  


Τι συνέβη με Pillar, Cairo και AFS;

Α)Τελικώς θα ενοποιηθούν το πρόγραμμα Pillar ύψους 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων, το πρόγραμμα Cairo 7,2 δισεκ. προβληματικών δανείων και η πώληση της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank συνολικό ύψος 26 δισεκ. NPEs.
Τα 26 δισεκ. ευρώ που θα διαχειρίζεται η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank που θα πωληθεί δομούνται ως εξής
-2 δισεκ. NPEs στεγαστικά δάνεια του προγράμματος Pillar
-7,2 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια του προγράμματος Cairo
-7 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια που θα παραμείνουν στην Eurobank αλλά θα διαχειρίζεται η νέα FPS
-6 δισεκ. NPEs που ήδη διαθέτει η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank
-4 δισεκ. NPEs που ήδη υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια της τράπεζας κυρίως πάσης φύσεως επιχειρηματικά.

Β)Στον δεύτερο και ουσιαστικό γύρο θα βρεθούν ουσιαστικά δύο διεθνή funds η Pimco και το σχήμα Elliot και Bain.
Με βάση πληροφορίες οι προσφορές των Fortress και του Lone Star είναι κατώτερες των προσδοκιών.
Η προσφορά του Fortress – Dobank ήταν προβλέψιμη, το Fortress θα ρίξει το βάρος στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα.
Ήταν αρνητική έκπληξη η προσφορά του Lone Star σαν…να μην είδε μεγάλη αξία στο πακέτο των 26 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων της Eurobank.

Γ)Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για προσφορές στο pillar περί τα 130 εκατ.. στο Cairo 300 με 350 εκατ και στην FPS 350 με 400 εκατ διαψεύδονται.
Με βάση νέες πληροφορίες οι προσφορές θα κινηθούν ως εξής
Για το Pillar 100 με 110 εκατ ευρώ το μέγιστο
Για το Cairo 60 με 70 εκατ το 1/5 των 300 εκατ του mezzanine bond
Για την FPS το μέγιστο 250-300 εκατ ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Τελικό άθροισμα προσφορών περίπου 500 εκατ ευρώ ή σε ένα εύρος 450 με 500 εκατ ευρώ.
H κεφαλαιακή επίδραση δεν ξεπερνάει τα 240 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης