Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Αφαίρεσε την άδεια του ορκωτού και ιδιοκτήτη της Kreston Prime Audit η ΕΛΤΕ

Αποκάλυψη: Αφαίρεσε την άδεια του ορκωτού και ιδιοκτήτη της Kreston Prime Audit η ΕΛΤΕ
Χωρίς άδεια ορκωτού για τρία χρόνια ο κ. Κρίτων Τζαβέλλας για σωρεία παραβάσεων- Ερωτήματα για το μέλλον της Kreston  αλλά και των εταιριών που είχε αναλάβει για έλεγχο
Στην αφαίρεση της άδειας ορκωτού ελεγκτή για τρία έτη από τον κ. Κρίτωνα Τζαβέλλα βασικού μετόχου της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών Kreston Prime Audit προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της ΕΛΤΕ στοιχείο που πιστοποιείται και από το γεγονός ότι όνομά του έχει αφαιρεθεί από την λίστα νόμιμων ελεγκτών που αναρτάται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
Ο έλεγχος διήρκεσε αρκετούς μήνες και διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων των διατάξεων περί Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων τόσο σε επίπεδο ποιότητας εσωτερικής οργάνωσης όσο και για τον έλεγχο που διεξαγόταν σε εταιρίες ή φορείς του δημοσίου. Πέραν τούτου προέκυψε ότι έχουν δημοσιευτεί ισολογισμοί με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που είχαν αναλάβει τον έλεγχο να αμφισβητούνται από τους ίδιους τους ορκωτούς που ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα. Ταυτόχρονα,  σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018 προκύπτει ότι η εταιρία Kreston και ο εκπρόσωπός της κ. Τζαβέλλας καταδικάστηκε για πλαστογραφία με χρήση κατ εξακολούθηση για ζητήματα που σχετίζονται με το έλεγχο εταιριών που είχε αναλάβει.
Βέβαια η απόφαση είναι πρωτόδικη και όχι τελεσίδικη αλλά από την άλλη πλευρά είναι ερώτημα αν και κατά πόσο όταν υπάρχουν τέτοιου είδους αποφάσεις μπορεί μια εταιρία να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και να αναλαμβάνει το έργο του ελέγχου εταιριών του δημ
Εν μεταξύ,το προηγούμενο διάστημα επικράτησε αλαλούμ σε πολλές εταιρίες αλλά και φορείς του Δημοσίου (κυρίως νοσοκομεία) που είχαν αναθέσει τον έλεγχο στην Kreston. Πολλοί φορείς ανακάλεσαν την ανάθεση που είχαν κάνει και προχώρησαν στην ανάθεση σε νέους ελεγκτές.
Η περίπτωση Τζαβέλλα και Kreston εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ορκωτών όπου συγκεκριμένα ελεγκτικά γραφεία χτυπούν κυρίως έργα φορέων του δημοσίου σε χαμηλές τιμές και στην ουσία δεν γίνεται έλεγχος. Βέβαια από την κατάσταση βολεύονται και οι φορείς που έχουν τη δυνατότητα να συντάξουν διαγωνισμούς συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους φαινόμενα.
Το ερώτημα πάντως που τίθεται είναι αν υπάρχουν εταιρίες που έχει αναλάβει τον έλεγχο τους ο κ. Κρίτων Τζαβέλλας και πλέον βρίσκονται στον αέρα ενώ μείζον ζήτημα εγείρεται και για τη λειτουργία της εταιρίας δεδομένου ότι για να διατηρήσει την άδεια λειτουργίας της θα πρέπει την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου να την έχει ορκωτός ελεγκτής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης