Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος επιβεβαίωσαν τα stress tests

Ισραήλ: Την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος επιβεβαίωσαν τα stress tests
Σκοπός των stress tests ήταν να διαπιστωθεί, εάν οι ισραηλινές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν τις απώλειες χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα τους
Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος του Ισραήλ δεν κινδυνεύει στην περίπτωση ενός τοπικού  μακροοικονομικού σοκ, όπως μία στεγαστική κρίση, αλλά οι τράπεζες θα επηρεαστούν σημαντικά, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας την Κυριακή (19/5), μετά τα stress tests που διεξήχθησαν.
Σκοπός των stress tests ήταν να διαπιστωθεί, εάν οι ισραηλινές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν τις απώλειες χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα τους ή τις καταθέσεις των πολιτών.
Οι τράπεζες κλήθηκαν να αποδείξουν την ανθεκτικότητά τους σε γεωπολιτικά γεγονότα που θα οδηγούσαν σε υψηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με μια σοβαρή στεγαστική κρίση και την κατάρρευση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.
«Τα αποτελέσματα των stress tests δείχνουν ότι το βασικό σενάριο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα και παρόλο που μερικές από τις τράπεζες θα υποστούν ζημίες, δεν απειλείται η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Σημείωσε δε ότι, o δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας  δεν αναμένεται να μειωθεί κάτω από το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του 6,5% για το ακραίο σενάριο.
«Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο σενάριο αυτό είναι υψηλότεροι από τα προηγούμενα stress tests» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι περισσότερες από τις ζημίες που αναμένονται στο σενάριο αυτό θα εντοπίζονταν στις πιστώσεις - κατά μέσο όρο 12,2 δισεκατομμύρια σέκελ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ή 1,2% του χαρτοφυλακίου τους.
«Η άνοδος της ανεργίας, η μείωση του ΑΕΠ και η στεγαστική κρίση δυσκολεύουν τα νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό κλάδο να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, γεγονός που προκαλεί σοβαρές απώλειες στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και προβλήματα στη ρευστότητα τους», αναφέρεται.
Οι ζημίες ενδέχεται να μετριαστούν εν μέρει από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα ενισχύσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, συμπλήρωσε η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης