Διεθνή

Zarif (Ιράν): Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου με τις ΗΠΑ - Κανείς δεν μπορεί να τα βάλλει με το Ιράν

Zarif (Ιράν): Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου με τις ΗΠΑ - Κανείς δεν μπορεί να τα βάλλει με το Ιράν
Οι ΗΠΑ απομάκρυναν διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία στη Βαγδάτη μετά τις επιθέσεις σε τέσσερα τάνκερ πετρελαίου στον αραβικό Κόλπο
Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόκλησης πολέμου μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif, δηλώνοντας πως δεν πιστεύει ότι θα ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή, καθώς η Τεχεράνη δεν επιθυμεί μια σύγκρουση και ταυτόχρονα, καμία χώρα δεν τρέφει «αυταπάτες ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Ιράν».
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την ένταση μεταξύ των δύο χωρών που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, με εντεινόμενες ανησυχίες για μια πιθανή πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Στις αρχές της εβδομάδας, οι ΗΠΑ απομάκρυναν διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία στη Βαγδάτη, έπειτα από τις επιθέσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε τέσσερα τάνκερ πετρελαίου στον αραβικό Κόλπο.
«Δεν θα γίνει πόλεμος διότι ούτε θέλουμε πόλεμο ούτε έχει κανείς την ιδέα ή την αυταπάτη ότι μπορεί να τα βάλει με το Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ο Zarif στο IRNA, προτού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Πεκίνο.
Η Τεχεράνη έχει υιοθετήσει νέα τακτική και προορισμούς έχει υιοθετήσει στη μεταφορά των πετρελαϊκών του εξαγωγών μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, όπως ανέφερε το ημι-κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ILNA, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του ιρανικού ναυτικού.
«Η τακτική του υπουργείου Πετρελαίου την εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών έχει αλλάξει.... και ίσως οι προορισμοί των φορτίων αργού από τα λιμάνια μας έχουν αλλάξει», δήλωσε στο ILNA ο υποδιοικητής ναυτικών υποθέσεων του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν, χωρίς όμως να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τις νέες τακτικές ή προορισμούς της Τεχεράνης.
Οι ιρανικές εξαγωγές αργού μειώθηκαν τον Μάιο στα 500.000 βαρέλια ημερησίως ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αφότου οι ΗΠΑ έσφιξαν τον κλοιό, επιδιώκοντας τον εκμηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, που αποτελούν και τη βασική πηγή εισοδήματος για την χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης