Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (low)» η Κύπρος – Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (low)» η Κύπρος – Σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τη DBRS Ratings
Σε «BBB (low)» και «R-2 (middle)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -αντίστοιχα- της Κύπρου η DBRS Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από τη σταθερή δημοσιονομική θέση, το συνετό πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα στις επενδύσεις, που ενθαρρύνεται από ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα ακόμα υψηλά NPEs στον τραπεζικό τομέα, τα υψηλά επίπεδα χρέους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας με βάση τις υπηρεσίες, γεγονός που εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.
Τα NPEs των κυπριακών τραπεζών υποχώρησαν σημαντικά το 2018.
Το απόθεμα μειώθηκε από 20,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2017 σε 10,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2018.
Η μεγαλύτερη μείωση των NPEs των τραπεζών προέκυψε από την απόφαση για την Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζας (CCB), η οποία αφορούσε την πώληση μέρους του ενεργητικού της στην Ελληνική Τράπεζα.
Οι κυπριακές τράπεζες ενίσχυσαν επίσης τις προσπάθειές τους για τη μείωση των NPEs.
«Η κυβέρνηση έχει επίσης σημειώσει πρόοδο στους άλλους δύο πυλώνες της στρατηγικής της για τη μείωση των NPEs.
Εκτός από την πώληση της CCB και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στην υπολειπόμενη οντότητα, η κυβέρνηση ενίσχυσε το πλαίσιο αφερεγγυότητας και αποκλεισμού και το νόμο περί πωλήσεων δανείων και ενέκρινε νόμο για τιτλοποιήσεις τον Ιούλιο 2018.
Ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής αποσκοπεί να βοηθήσει μόνο τα επιλέξιμα νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αποκλείοντας έτσι τις στρατηγικές αθετήσεις υποχρεώσεων.
Ωστόσο, τα υψηλά NPEs και το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένουν ο κύριος κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο.
Παρά την ουσιαστική μείωση του αποθέματος των NPEs -κατά 64% από το ρεκόρ του 2015 έως το Δεκέμβριο 2018- οι αναλογίες παραμένουν υψηλές.
Τα NPEs του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στο 30,5% του συνόλου των δανείων τον Δεκέμβριο του 2018, από 49% το Μάιο του 2016«, σχολιάζει ο οίκος.
Η Κύπρος επωφελείται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και υγιή θεσμικά όργανα, προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές προβλέψεις του οίκου, το δημοσιονομικό πλεόνασμα να ανέλθει σε 3% και 2,6% το 2019 και 2020 αντίστοιχα, έναντι ελλείμματος 4,8% πέρυσι.
Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ελαφρά σε 3,6% και 3,2% το τρέχον και επόμενο έτος, από 3,95 το 2018.
Τέλος, το δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί σε 89,1% του ΑΕΠ το 2020, από 95,7% και 102,5% το 2019 και 2018, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης