Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με πτώση 14% στις πωλήσεις «έκλεισε» το πρώτο τρίμηνο του 2019 για τη ΔΕΠΑ

tags :
Με πτώση 14% στις πωλήσεις «έκλεισε» το πρώτο τρίμηνο του 2019 για τη ΔΕΠΑ
Διαμορφώθηκαν στα 814 εκατ. κυβικά μέτρα έναντι των 947 εκατ. κυβικών το 2018 και του 1,23 δις. κυβικών το 2017
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΔΕΠΑ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία του πρώτου τριμήνου του έτους, όταν οι κλιματικές συνθήκες κατά κανόνα αυξάνουν τη ζήτηση φυσικού αερίου τόσο από την ηλεκτροπαραγωγή όσο και από τους προμηθευτές λιανικής, με συνέπεια οι πωλήσεις της να εμφανίζουν και φέτος πτωτική τάση.
Έτσι, το πρώτο τρίμηνο και της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις σημείωσαν συρρίκνωση κατά 14% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, αγγίζοντας τα 814 εκατ. κυβικά μέτρα έναντι 947 εκατ. κυβικά πέρυσι.
Στο ίδιο πλαίσιο, και το περσινό πρώτο τρίμηνο ήταν μειωμένο έναντι της ανάλογης χρονικής περιόδου του 2017, όταν οι πωλήσεις της είχαν φτάσει τα 1,23 δισ. κυβικά μέτρα.
Η συνέχιση της συρρίκνωσης της παρουσίας της εταιρείας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά και φέτος, θα πρέπει να αποδοθεί στην απόσπαση ολοένα μεγαλύτερων μεριδίων από τους ανταγωνιστές της, καθώς κάθε άλλο μπορεί να αποδοθεί σε αρνητικές συγκυρίες, όπως για παράδειγμα την περιορισμένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Για την ακρίβεια, το αντίθετο συνέβη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς το αέριο καύσιμο ενίσχυσε κατά 9% το μερίδιό του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αγγίζοντας το 35% έναντι 26% το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Γεγονός που εξηγεί, εξάλλου, την άνοδο κατά 7% της παραγωγής της Elpedison.

Μείωση μεριδίου το 2019

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο ευνοεί παραδοσιακά τις πωλήσεις φυσικού αερίου, αποτελώντας μαζί με τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς εν πολλοίς βαρόμετρο για τις ετήσιες επιδόσεις, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως το 2019 θα κλείσει με το μερίδιο της ΔΕΠΑ αισθητά μειωμένο από το 58%, στο οποίο είχε διαμορφωθεί το 2018.
Μάλιστα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως το 2019 θα αποτελέσει έτος - ορόσημο για την εταιρεία, καθώς οι πωλήσεις της για πρώτη φορά θα είναι λιγότερο από το 50% της αγοράς.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η μείωση των πωλήσεων δεν «αποτυπώθηκε» στα καθαρά κέρδη της εταιρείας, τα οποία άγγιξαν το πρώτο τρίμηνο τα 47 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα ελαφρά αύξηση (1%).
Κι αυτό γιατί οι επιδόσεις των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής (που πλέον ανήκουν κατά 100% στη ΔΕΠΑ) υπεραντιστάθμισαν το μειωμένο τζίρο από τη χονδρεμπορική αγορά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης