Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός - Στο -0,9% και τα 1.286,20 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε χαμηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός - Στο -0,9% και τα 1.286,20 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με πτώση 11,60 δολ. ή 0,9%, στα 1.286,20 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (16/5/2019) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό μιας εβδομάδας, καθώς η υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών και ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έστρεψαν εκ νέου τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets.
Το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές βελτιώθηκε χθες μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξετάζει την αναβολή της επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Σήμερα, η εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας σημείωσε νέα κλιμάκωση, στον απόηχο κυρώσεων που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά της Huawei.
Ο Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους.
Ωστόσο, ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και κάποια θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, βοήθησαν να μετριαστούν οι εμπορικές ανησυχίες, προσφέροντας ώθηση στις αμερικανικές μετοχές και το δολάριο.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Απρίλιο αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών του 2019, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας αρχίζει να επωφελείται από τα μειωμένα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό ενός μήνα, δείχνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με πτώση 11,60 δολ. ή 0,9%, στα 1.286,20 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,2% στις 97,8 μονάδες.
Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,118 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε πτώση 0,4%, στο 1,280 δολ.
Περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ άσκησαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, που συρρικνώθηκε τον Μάρτιο στα 22,5 δισ. ευρώ, από 26,9 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
«Βλέπουμε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για τον χρυσό να αυξηθεί πάνω από τα 1.300 δολ. ανά ουγγιά», σχολιάζει ο αναλυτής της Capital Economics, Ross Strachan, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι έρχεται αντιμέτωπος με κάποιο φράγμα».
Μάλιστα, ο Strachan επεσήμανε πως όταν το πολύτιμο μέταλλο «αγγίζει» αυτό το επίπεδο, «υπάρχουν σαφώς κάποιες πωλήσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη στον χρυσό».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της OANDA, Jeffrey Halley, επεσήμανε ότι «ο χρυσός φαίνεται να έχει φτάσει σε μία προσωρινή ύφεση σε αυτά τα επίπεδα, με τη δυναμική να είναι πολύ αδύναμη ώστε να τον ωθήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», καθώς και ότι «η γεωπολιτική υπερτίμηση φαίνεται να έχει εισχωρήσει στην τιμή για την ώρα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης