Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 μπορεί να χαθεί! - Eurogroup: Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

tags :
Regling: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 μπορεί να χαθεί! - Eurogroup: Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Υπό εξέταση από την Κομισιόν οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης
Σαφείς προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μην παραβιάσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρωζώνη έστειλε το Eurogroup, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται, πλέον, σε πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραβιάσει τις δεσμεύσεις της.
Μάλιστα ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δεν δίστασε να στείλει μήνυμα της Ελλάδας, ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να χαθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και το 2020!

Το ελληνικό ζήτημα, αν και δεν υπήρχε στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο αρκετών ερωτήσεων που δέχθηκαν οι Mario Centeno, Pier Moscovici και Klaus Regling, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup.
Όπως επανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της.
Σύμφωνα με τον κ. Centeno «η Ελλάδα μας ενημέρωσε για τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Μέχρι στιγμής η χώρα έχει επιτύχει όλους τους στόχους της και σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να το πράττει.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν από την Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει και τις απόψεις της στις αρχές Ιουνίου.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνέχεια στην ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και να συντηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία».
Ανάλογη ήταν η άποψη που εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici, τονίζοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα με την Ελλάδα.
Όλα θα εξετασθούν από την Κομισιόν και θα απαντήσουμε γι’ αυτά στις αρχές Ιουνίου».
Συνέχισε τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα.
Είναι, ως εκ τούτου, θέμα της κυβέρνησής της να αποφασίσει τη φορολογική της πολιτική.
Αυτό που ισχύει είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις».
Περισσότερο ανήσυχος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι ορισμένα εξ αυτών έχουν, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή, καθώς έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς πριν να έχει γίνει, κατά την άποψή του, ακριβής «μέτρηση» των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Συνέχισε προειδοποιώντας ότι τα μέτρα που έχουν, ήδη, ψηφιστεί από τη Βουλή ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό και τελικώς η Ελλάδα να μην καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
«Υπάρχει ανησυχία ότι εξαιτίας αυτών των μέτρων ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 μπορεί να μην επιτευχθεί και μάλιστα να υπάρξει σημαντική απόκλιση.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020, αλλά αυτό αφορά έναν νέο προϋπολογισμό»!
Ο κ. Regling υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ενδελεχής εξέταση αυτών των μέτρων και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «ορισμένα εξ αυτών σαφώς δεν είναι υποστηρικτικά προς την ανάπτυξη, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο διάστημα».
Ο επικεφαλής του ESM, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει, μονομερώς, τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ανησυχία για τη δημοσιονομική επίπτωση των νέων μέτρων.
«Είπατε ότι η Ελλάδα άλλαξε μονομερώς τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτό δεν είναι σωστό.
Η διαφωνία είναι προκαταρκτική διότι δεν έχουμε φτάσει στην τελική μας αξιολόγηση.
Η Ελλάδα διατηρεί τον δημοσιονομικό στόχο για το τρέχον έτος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες από την πλευρά μας εάν τα μέτρα που ενέκρινε το κοινοβούλιο τις τελευταίες ημέρες είναι συμβατά με αυτό.
Επομένως, αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνει κάποια δουλειά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα έλεγα ότι τίθεται ζήτημα με το στόχο αυτού του έτους - αυτή είναι μια διαφορετική εκτίμηση.
Στη συνέχεια, όπως γνωρίζετε, για το 2020 υπάρχει η πρόταση να χρησιμοποιηθεί μέρος από τα μετρητά για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.
θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2020, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή»
Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, ο ESM και ο ίδιος ο κ. Regling παραμένουν υπέρ μίας τέτοιας κίνησης, καθώς «Όσον αφορά την πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, πράγματι είπα στην τελευταία μας συνάντηση στο Βουκουρέστι ότι το υποστηρίζω αυτό επειδή θα μπορούσε να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας αν πληρώσει νωρίς το ακριβό μέρος του χρέους του ΔΝΤ.
Είπα επίσης, και αυτό είναι βέβαια φυσικό, ότι χρειαζόμαστε εγκρίσεις από τα κράτη μέλη του EFSF και του ESM και αν οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με τα φορολογικά μέτρα έχουν αντίκτυπο στην αξιολόγηση αυτό παραμένει προς συζήτηση».

Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα είναι ένα success story - Στο τέλος όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί

Την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης επέστησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες για νέες παροχές αλλά και την ανακοίνωση των σχεδίων για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Scholz αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές, πρόσθεσε με νόημα ότι στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί.
«Η Ελλάδα είναι ξανά στις αγορές.
Όλοι στο τέλος θα είναι πιο προσεκτικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά συνδέοντας τις παροχές της κυβέρνησης με την αντίδραση των αγορών και τα σχέδια για την έκδοση νέου ομολόγου.

Με Χουλιαράκη η Ελλάδα στο Eurogroup

Όπως είχε μεταδώσει το bankingnews.gr, την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η «απουσία» του κ. Τσακαλώτου μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι υπήρξε «φόβος» από ελληνικής πλευράς για άσκηση πιέσεων εκ μέρους των Ευρωπαίων.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι παρών στη σημερινή συνεδρίαση αλλά στην επόμενη της 13ης Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης