Κέρδη στη Wall με εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Άνοδος +0,84% για τον Dow και ενίσχυση +0,85% για τον S&P 500

Κέρδη στη Wall με εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Άνοδος +0,84% για τον Dow και ενίσχυση +0,85% για τον S&P 500
Μετριάζονται οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
(upd) Κέρδη εμφάνισαν σήμερα (16/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,84% στις 25.862 μονάδες, ο S&P 500 είχε κέρδη 0,85% στις 2.875 μονάδες , ενώ ο Nasdaq κινήθηκε +0,97% υψηλότερα στις 7.898 μονάδες.

Η μετοχή της Cisco Systems σημείωσε «άλμα» άνω του 6,66%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Παράλληλα, σημαντική άνοδο 1,42% είχε η μετοχή της Walmart, αν και ο αμερικανικός κολοσσός λιανεμπορίου ανακοίνωσε μεικτά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, η Walmart ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα από εκείνα που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ τα έσοδά της «έχασαν» τις προβλέψεις.
Την ίδια ώρα, θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρεάζουν και ορισμένα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Απρίλιο αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας αρχίζει να επωφελείται από τα μειωμένα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,135 εκατ. κατοικιών, ενώ τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας αύξηση των ενάρξεων στις 1,168 εκατ. μονάδες, αντί των 1,139 εκατ. που είχαν δείξει αρχικά.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό ενός μήνα, δείχνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, ισχυρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2,4%, στον απόηχο των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.
Η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 1,7%, της J.P. Morgan Chase είχε κέρδη 1,32%, της Bank of America ενισχύθηκε κατά 1,13%, της Morgan Stanley σημείωσε άνοδο 0,89% και της Goldman Sachs ενισχύθηκε στο +1,36%.
Νωρίτερα, τα futures των αμερικανικών δεικτών είχαν δεχτεί πιέσεις από μια νέα κλιμάκωση στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επέβαλε με προεδρικό διάταγμα κυρώσεις κατά της Huawei.

Ο Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei.
Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Το εκτελεστικό διάταγμα επικαλείται νόμο που δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια της χώρας.
Από την πλευρά της, η κινεζική εταιρεία-κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei έκανε λόγο για «παράλογους περιορισμούς» ως προς την πρόσβασή της στην αμερικανική αγορά.
Οι εμπορικές ανησυχίες υποχώρησαν μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναβάλει έως και κατά έξι μήνες, την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, «ανακουφίζοντας» τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη 

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά της Huawei.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,27% στις 382,88 μονάδες, με τις απώλειες στις αυτοκινητοβιομηχανίες να μετριάζονται στο -0,5%.
Της σημερινής ανάκαμψης «ηγήθηκε» ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,6%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε «άλμα» 1,74% κι έκλεισε στις 12.310,37 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 7.353,31 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 5.448,11 μονάδες.


Ώθηση στον DAX προσέφερε η μετοχή της Thyssenkrupp, η οποία κατέγραψε άλμα 9,4%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η φινλανδική Kone αξιολογεί τη βιωσιμότητα μιας προσφοράς για το τμήμα ανελκυστήρων της γερμανικής βιομηχανίας.
Η μετοχή της Kone ενισχύθηκε σχεδόν κατά 5%.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,38% κι έκλεισε στις 21.151,80 μονάδες, παρά τη νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.
Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν δεχτεί πιέσεις από τη νέα κλιμάκωση στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Thomas Cook έκλεισε με βουτιά 14,7%, καθώς είδε τις ζημίες της να διευρύνονται, ενώ προειδοποίησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα, λόγω Brexit, θα επηρεάσει τα κέρδη της φέτος το καλοκαίρι.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,63% στις 21.054,33 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Toyota και Honda υποχώρησαν κατά 1% και 0,6% αντίστοιχα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με απώλειες 1,20% στις 2.067,69 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά 2,4%, ενώ πτώση κατέγραψε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,82% και τις 10.474,61 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02% στις 28.275,07 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Sunny Optical και AAC υποχώρησαν κατά 5% και 2,6% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 2.955,71 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος που σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,37% και τις 9.293,32 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,69% στις 6.327,80 μονάδες, με τη μετοχή της Beach Energy να ενισχύεται κατά 1,5%

www.bankingnews.gr
.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS