Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο προειδοποιεί την Τουρκία - Σοβαρές συνέπειες από την αγορά των S - 400

tags :
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο προειδοποιεί την Τουρκία - Σοβαρές συνέπειες από την αγορά των S - 400
Τυχόν αγορά των S - 400 θα επιφέρει οικονομικές κυρώσεις, ακύρωση της παράδοσης των F35 και απομάκρυνση από το πρόγραμμα παραγωγής των F35
Μια ακόμα σαφή και ξεκάθαρη προειδοποίηση απευθύνει στην Τουρκία το Κογκρέσο, το οποίο τονίζει ότι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες.
Η προειδοποίηση απευθύνεται μέσω ενός νέου διακομματικού ψηφίσματος, το οποίο σύμφωνα με το ΑΠΕ, φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με τίτλο «Εκφράζοντας την Ανησυχία για την Αμερικανο-Τουρκική Συμμαχία», το ψήφισμα που κατατέθηκε στη Βουλή «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
Οι Αμερικάνοι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι συνέπειες θα είναι πραγματικά σοβαρές για την Άγκυρα εφόσον προχωρήσει στην κίνηση απόκτησης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων μέσω του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), την ακύρωση της μεταφοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και το σημαντικότερο ενδεχομένως, την απομάκρυνση από το πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών F-35.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των νατοϊκών συμμάχων.
Ανάμεσα μάλιστα στις ανησυχίες που εκφράζουν είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την ακεραιότητα της αμερικανοτουρκικής εταιρικής σχέσης και θα υπονομεύσει την ενότητα της Διατλαντικής Συμμαχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης