Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» έκλεισε η Wall Street – Ισχυρή άνοδος 1,1% στον τεχνολογικό Nasdaq

«Στο πράσινο» έκλεισε η Wall Street – Ισχυρή άνοδος 1,1% στον τεχνολογικό Nasdaq
«Στο πράσινο» έκλεισε η Wall Street
Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης, καθώς ενδο-συνεδριακά το κλίμα αντιστράφηκε και «έσβησαν» οι απώλειες, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Οι Dow Jones Industrial Average και S&P 500 έκλεισαν με άνοδο 0,5% και 0,6% αντίστοιχα, ωστόσο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο τεχνολογικός Nasdaq, με άνοδο 1,1%.

Image

Θετικά για το επενδυτικό κλίμα λειτούργησε η είδηση -σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το CNBC- πως η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καθυστερήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα κατά 6 μήνες, προκειμένου να μην ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο στο εμπόριο.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για την επιβολή δασμών θα πρέπει να έχει ληφθεί έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (17/5/2019).
Η αναβολή έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την επίτευξη συμφωνίας.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ενίσχυσαν τους δασμούς που επέβαλαν εκατέρωθεν τις τελευταίες ημέρες, κλιμακώνοντας μια διαμάχη που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Επί αυτού, ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, μιλώντας στην Γερουσία, ανέφερε:
«Είμαστε σε σοβαρές συνομιλίες με την Κίνα για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων» υποστήριξε ενώ τόνισε ότι η Κίνα αθέτησε πρόσφατα πολλές δεσμεύσεις της για το εμπόριο.
«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει» επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή» να μεταβεί στο Πεκίνο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Σε αντίθετο κλίμα, αρνητικά λειτουργεί η ένταση της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, όπως και τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ.
Τούτου λεχθέντος, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση 0,2% τον Απρίλιο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,2%.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί με έναν εποχικό προσαρμοσμένο ρυθμό 1,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο -ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο του 2019 κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής αυτοκινήτων και μηχανημάτων, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική θα μπορούσε να κατεβάζει ταχύτητα λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/5/2019) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση κατά 0,1%.
Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,5% -η τρίτη μείωση σε τέσσερις μήνες- έναντι των προβλέψεων για μια αύξηση κατά 0,1%.
Η παραγωγή αυτοκινήτων και εξαρτημάτων υποχώρησε κατά 2,6%.
Η αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε στο 77,9% τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και ο συγκρατημένος πληθωρισμός σημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αύξηση ή μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), δήλωσε σήμερα (15/5/2019) ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, αν και παραδέχτηκε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι «εύθραυστη».
«Δεν υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να ωθήσουμε υψηλότερα τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.
Δεν υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να κινηθούμε χαμηλότερα όταν η ανάπτυξη παραμένει υγιής», δήλωσε.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, έχει νόημα να παραμείνει η κεντρική τράπεζα υπομονετική ως προς τα επιτόκια, δεδομένου του τρέχοντος οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ.
Ο κ. Barkin δήλωσε ακόμη ότι ενώ οι προοπτικές εισοδήματος για τους καταναλωτές είναι καλές και οι αποταμιεύσεις τους υψηλές, οι επιχειρήσεις δεν αισθάνονται ότι μπορούν να αυξήσουν τις τιμές και ανησυχούν για το μέλλον καθώς και την πολιτική πόλωση.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι για Dow Jones Industrial Average, S&P 500 και Nasdaq:

Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης