Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυξάνει η ένταση στην Μέση Ανατολή - Για απειλές από Τεχεράνη κάνουν λόγο οι ΗΠΑ - Έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα το Ιράν

tags :
Αυξάνει η ένταση στην Μέση Ανατολή - Για απειλές από Τεχεράνη κάνουν λόγο οι ΗΠΑ - Έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα το Ιράν
Αυξάνει η ένταση στην Μέση Ανατολή - Για απειλές από Τεχεράνη κάνουν λόγο οι ΗΠΑ - Έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα το Ιράν
Το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει επικίνδυνα μετά τις επιθέσεις σε σαουδαραβικά τάνκερ και αγωγούς, για τις οποίες η Ουάσιγκτον επιρρίπτει την ευθύνη στην Τεχεράνη και η τελευταία αποδίδει σε αμερικανική προκοβάτσια.
Οι διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνουν την αντιπαράθεση.
Ο πρόεδρος του Ιράν, H. Rouhani, ανέφερε ότι θα ακυρώσει την πυρηνική συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ αν ο Πρόεδρος Trumpσυνεχίζει με την επιβολή περισσότερων κυρώσεων προς το Ιράν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης «ενδείξεις αξιόπιστης απειλής από δυνάμεις του ιρανικού καθεστώτος» στις αρχές Μαΐου.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών ανακάλυψαν μια επικείμενη επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, η οποία τροφοδότησε την «σκληρή» ρητορική του Bolton προς τους Ιρανούς, ανέφερε το Axios.com.
Ο στρατός των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ανησυχεί για αυτές που αποκαλεί δυνητικές άμεσες απειλές τις οποίες εγείρουν δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν για τις δυνάμεις του στην επικράτεια του Ιράκ, οι οποίες έχουν πλέον τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Ωστόσο νωρίτερα, Βρετανός ανώτερος αξιωματικός που διοικεί δυνάμεις ενταγμένες στον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσινγκτον ο οποίος καταδιώκει τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην ιρακινή και στη συριακή επικράτεια δήλωσε ότι δεν διαπιστώνει πως υπάρχει ουδεμία αύξηση της απειλής από μέρους παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.
Η δήλωση αυτή του Βρετανού υποστράτηγου K. Gika φάνηκε να έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις προειδοποιήσεις σε ολοένα υψηλότερο τόνο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι της οποίας λένε πως η ιρανική απειλή μεγεθύνεται.
Η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο».
Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ κάνουν επιθετικές ενέργειες.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Ali Khamenei διαβεβαίωσε χθες (14/5) ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, παρά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump, η οποία πέρυσι αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν η οποία είχε υπογραφτεί το 2015, κλιμακώνει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ σταδιακά και αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου.
Το μικτό διοικητήριο του στρατού των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), έκρινε σκόπιμο να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία αντικρούει τις δηλώσεις του Gika, υποδιοικητή των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.
Τα σχόλια του υποδιοικητή «έρχονται σε αντίθεση με τις εξακριβωμένες αξιόπιστες απειλές που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» και προέρχονται από «δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο B. Erban, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης.
Ο Erban πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού «βρίσκονται τώρα σε υψηλό επίπεδο συναγερμού».
Ο υποστράτηγος Gika αρχικά δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε.
«Όχι, δεν υπάρχει καμία αυξημένη απειλή από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία.
Είμαστε ενήμεροι για την παρουσία τους σαφώς και τις παρακολουθούμε, μαζί με πολλές άλλες [δυνάμεις], διότι αυτό είναι το [επιχειρησιακό] περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», ανέφερε αρχικά ο βρετανός αξιωματικός.
Αργότερα, απέφυγε να επαναλάβει αυτή την εκτίμηση, όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους.

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το μη απαραίτητο αμερικανικό προσωπικό να αποχωρήσει από το Ιράκ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε σήμερα (15/5) από το «μη απαραίτητο αμερικανικό προσωπικό» να αποχωρήσει από το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.
Αναφερόμενο στην πρεσβεία και το αμερικανικό προξενείο στην Αρμπίλ, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι «οι κανονικές υπηρεσίες παροχής βίζας θα ανασταλούν προσωρινά.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένες δυνατότητες να παρέχει έκτακτες υπηρεσίες στους Αμερικανούς πολίτες στο Ιράκ».
Για τον λόγο αυτό το αμερικανικό υπουργείο συστήνει σε όσους επηρεάζονται από το γεγονός αυτό «να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατό» από το Ιράκ.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα αφού η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM) επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό έπειτα από «αξιόπιστες απειλές» από τις ιρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Hatami (Υπ. Άμυνας Ιράν): ΗΠΑ και Ισραήλ θα δοκιμάσουν την πικρή γεύση της ήττας

Το Ιράν θα βγει "με το κεφάλι ψηλά" από την τρέχουσα κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες, μαζί με τον στενότερό σύμμαχό τους, το Ισραήλ, θα γνωρίσουν "την πικρή γεύση της ήττας", δήλωσε σήμερα (15/5) ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Isna.
"Το υπερήφανο έθνος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα βγει από αυτήν την ευαίσθητη κατάσταση με το κεφάλι ψηλά, όπως το έχει κάνει σε κάθε προηγούμενη δοκιμασία, βασιζόμενο στην αποφασιστικότητα και το θάρρος του λαού, την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών του και στις προσπάθειες και στην υποστήριξη της κυβέρνησης", είπε ο ταξίαρχος Amir Hatami.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν "το αμερικανο-σιωνιστικό μέτωπο να δοκιμάσει την πικρή γεύση της ήττας", πρόσθεσε.
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης επιδεινώθηκαν ραγδαία την τελευταία εβδομάδα.
Έναν χρόνο μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι αναστέλλει την εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεών της.
Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή και νέων κυρώσεων στην ιρανική οικονομία ενώ το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι αποστέλλει στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο και συστοιχίες πυραύλων Patriot.
Την Τρίτη πάντως ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Ali Khamenei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος με τις ΗΠΑ.
"Ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. οι Αμερικανοί) επιδιώκουμε τον πόλεμο, ξέρουν ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους", είπε χαρακτηριστικά.


Το Ιράν παύει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Το Ιράν ανέστειλε επισήμως σήμερα (15/5) τη συμμόρφωσή του με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα έπειτα από απόφαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας στο πρακτορείο ISNA.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν ενημέρωσε την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Βρετανία για την απόφασή του να πάψει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη συμφωνία του 2015, ακριβώς ένα χρόνο αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από αυτή και επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Βάσεις της συμφωνίας αυτής η Τεχεράνη μπορούσε να παράγει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο έως 300 κιλά και να βαρύ ύδωρ ως και 130 τόνους, ενώ μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό για αποθήκευση και πώληση τις υπερβάλλουσες ποσότητες.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι το Ιράν πλέον δεν θα θέτει όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος.
Η κίνηση αυτή του Ιράν δεν φαίνεται αρχικά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όμως έχει προειδοποιήσει ότι αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν προστατεύσουν την οικονομία του από τις αμερικανικές κυρώσεις σε διάστημα 60 ημερών, η Τεχεράνη θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.

Η Σαουδική Αραβία εκτιμά ότι οι πρόσφατες επιθέσεις απειλούν τον εφοδιασμό σε αργό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε ότι οι πρόσφατες «τρομοκρατικές» επιθέσεις, εναντίον πλοίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων απειλούν όχι μόνο το βασίλειο αλλά και «την ασφάλεια εφοδιασμού» σε αργό πετρέλαιο και «την παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, προκάλεσαν χθες Τρίτη το κλείσιμο ενός μεγάλου πετρελαιαγωγού στη Σαουδική Αραβία, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στον Κόλπο δύο ημέρες μετά το μυστηριώδες σαμποτάζ τεσσάρων πλοίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η σαουδαραβική κυβέρνηση υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν πραγματοποίησε σύσκεψη χθες το απόγευμα στη Τζέντα και τόνισε «τη σημασία να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οντότητες που διαπράττουν τέτοιες ενέργειες σαμποτάζ, κυρίως τους αντάρτες Χούτι που στηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη».
Ο υπουργός Ενημέρωσης Turki al Sabana επεσήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο καταδίκασε εκ νέου τις «ανατρεπτικές ενέργειες» που είχαν στόχο την Κυριακή εμπορικά πλοία, ανάμεσά τους και δύο σαουδαραβικά τάνκερ, κοντά στα χωρικά ύδατα των Εμιράτων.
«Αποτελούν ύψιστη απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» και «έχουν αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο Sabana  υπενθύμισε «την κοινή ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες» στην αγορά ενέργειας και οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία.

Ο ολλανδικός στρατός αναστέλλει την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στην Αρμπίλ

H ολλανδική κυβέρνηση αναστέλλει την αρωγή της προς τις αρχές του Ιράκ, λόγω απειλών για την ασφάλεια της αποστολής της, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Στελέχη των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων βοηθούν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων στην Αρμπίλ του βορείου Ιράκ, μαζί με άλλα ξένα στρατεύματα.
Το τηλεγράφημα του ANP δεν διευκρινίζει τον χαρακτήρα της απειλής αυτής.

 γερμανικός στρατός αναστέλλει την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ λόγω των εντάσεων με το Ιράν

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (15/5) ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τις επιχειρήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ λόγω των αυξημένων περιφερειακών εντάσεων και των κινδύνων που υπάρχουν στη χώρα αυτή σε σχέση με το Ιράν.
"Η Μπούντεσβερ ανέστειλε τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Υ. Flosdorv, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Γερμανίας στο Ιράκ όσον αφορά τις εντάσεις με το Ιράν στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο γερμανικός στρατός στο Ιράκ βρίσκεται σε "αυξημένη επιφυλακή", χωρίς να αποκλείσει ωστόσο οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες να επαναληφθούν "εντός των προσεχών ημερών".
Σύμφωνα με το περιοδικό Focus Online, η απόφαση λήφθηκε σε συντονισμό με χώρες εταίρους που πολεμούν το Ισλαμικό κράτος στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στείλει 160 εκπαιδευτές στο Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης