Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 2 εβδομάδων το Brent, στα 71,8 δολ. – Στα 62 δολ. έκλεισε το αργό

Σε υψηλό 2 εβδομάδων το Brent, στα 71,8 δολ. – Στα 62 δολ. έκλεισε το αργό
Σε υψηλό 2 εβδομάδων το Brent
Στα υψηλότερα επίπεδα από την Πρωτομαγιά έκλεισε σήμερα (15/5) η διαπραγμάτευση του πετρελαίου Brent, εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων.
Τα futures Ιουλίου 2019 για το Brent έκλεισαν με άνοδο 0,5% στο ICE Futures Europe, στα 71,8 δολάρια ανά βαρέλι, όταν το αργό (futures Ιουλίου 2019) ολοκλήρωσε στα 62 δολάρια ανά βαρέλι (+0,4%), το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαΐου 2019.
Μάλιστα, η άνοδος έρχεται κόντρα στην απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Τα αμερικανικά αποθέματα έφθασαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (15/5) η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).
Ειδικότερα, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Μαΐου 2019, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για μια μείωση κατά 800.000 βαρέλια.
Έτσι, τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν στα 472 εκατ. βαρέλια -το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Χθες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει μια αύξηση των αποθεμάτων κατά 8,6 εκατ. βαρέλια.
Οι καθαρές εισαγωγές αργού μειώθηκαν κατά 106.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μια μείωση κατά 299.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 84.000 βαρέλια, έναντι των προβλέψεων για μια μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Νωρίτερα σήμερα (15/5), η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε ότι οι πρόσφατες «τρομοκρατικές» επιθέσεις, εναντίον πλοίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων απειλούν όχι μόνο το βασίλειο αλλά και «την ασφάλεια εφοδιασμού» σε αργό πετρέλαιο και «την παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, προκάλεσαν χθες Τρίτη το κλείσιμο ενός μεγάλου πετρελαιαγωγού στη Σαουδική Αραβία, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στον Κόλπο δύο ημέρες μετά το μυστηριώδες σαμποτάζ τεσσάρων πλοίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η σαουδαραβική κυβέρνηση υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν πραγματοποίησε σύσκεψη χθες το απόγευμα στη Τζέντα και τόνισε «τη σημασία να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οντότητες που διαπράττουν τέτοιες ενέργειες σαμποτάζ, κυρίως τους αντάρτες Χούτι που στηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη».
Ο υπουργός Ενημέρωσης Turki al Sabana επεσήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο καταδίκασε εκ νέου τις «ανατρεπτικές ενέργειες» που είχαν στόχο την Κυριακή εμπορικά πλοία, ανάμεσά τους και δύο σαουδαραβικά τάνκερ, κοντά στα χωρικά ύδατα των Εμιράτων.
«Αποτελούν ύψιστη απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» και «έχουν αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο Sabana υπενθύμισε «την κοινή ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες» στην αγορά ενέργειας και οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ αντισταθμίζει την πτώση που έχει σημειωθεί στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας -στη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να «τερματίσει τις απαλλαγές κυρώσεων που επέτρεπαν σε ορισμένους εισαγωγείς να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό πετρέλαιο αύξηση τις περίπλοκες προοπτικές εφοδιασμού».
Ωστόσο, ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι «υπήρξαν σαφή και, κατά την άποψη του IEA, πολύ ευπρόσδεκτα μηνύματα από άλλους παραγωγούς ότι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των βαρελιών του Ιράν, αν και σταδιακά, απαντώντας στα αιτήματα πελατών».
«Υπάρχει σίγουρα περιθώριο για άλλους παραγωγούς να ενισχύσουν την παραγωγή», ανέφερε ο Οργανισμός, εκτιμώντας ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΟΠΕΚ είχε παραγωγή μειωμένη κατά 440 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον όγκο παραγωγής που έχει συμφωνηθεί, ενώ η αντίστοιχη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν μειωμένη κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, ο IEA επεσήμανε ότι υπήρξε μία «μέτρια αντιστάθμιση των ανησυχιών για την παροχή από την πλευρά της ζήτησης», αναμένοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια το 2019, όγκος μειωμένος κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Όσον αφορά τη συνολική παγκόσμια ζήτηση για το τρέχον έτος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 100,4 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
«Η υψηλότερη παραγωγή από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο τρίμηνο, θα διατηρήσει τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς», πρόσθεσε ο IEA, προβλέποντας ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2019 υποχώρησε κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, με τον Καναδά, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Επιπλέον, η παραγωγή του ΟΠΕΚ για τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 60 χιλ. βαρέλια, στα 30,21 εκατ. βαρέλια συνολικά, εν μέσω υψηλότερων όγκων παραγωγής σε Λιβύη, Νιγηρία και Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης