Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη, ως «απάντηση» στον ευρωσκεπτικισμό

tags :
Centeno: Αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη, ως «απάντηση» στον ευρωσκεπτικισμό
Υψηλότερους μισθούς στην Ευρωζώνη, ως «απάντηση» στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, ζητά ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno
Υψηλότερους μισθούς στην Ευρωζώνη, ως «απάντηση» στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, ζητά ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
«Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι όλοι οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Centeno, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Όπως πρόσθεσε ο Centeno, σε πολλές χώρες τα ποσοστά της ανεργίας έχουν μειωθεί και «τώρα πρέπει αντίστοιχα να αυξηθούν οι μισθοί».
Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία, όπου θα μπορούσε να τονωθεί η κατανάλωση, μέσω της αύξησης των μισθών, τονίζει ο ίδιος.
Εν όψει των ευρωεκλογών, ο Centeno επισημαίνει την πρόκληση για τα παραδοσιακά κόμματα να εξαλείψουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων, η οποία προκλήθηκε από την οικονομική κρίση.
Ειδικά, η νέα γενιά ανησυχεί ότι δεν θα έχει καλύτερο μέλλον από τη γενιά των γονιών της.
«Αυτό οφείλεται επίσης στους χαμηλούς μισθούς», εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, το σημαντικότερο εγχείρημα είναι η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της νομισματικής ένωσης.
Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και το ευρώ έφεραν ειρήνη και ευημερία για περισσότερο από 70 χρόνια, ανέφερε ο Centeno, τονίζοντας ότι ένας κοινός προϋπολογισμός στην Ευρωζώνη θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες.
«Ακόμα και εάν στην αρχή ο προϋπολογισμός δεν είναι πολύ μεγάλος, θα φανεί διαφορά», εκτιμά ο Centeno.
O επικεφαλής του Eurogroup γνωρίζει τις επιφυλάξεις των 19 μελών της Ευρωζώνης για τον κοινό προϋπολογισμό, αλλά και των 28 κρατών-μελών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η κατάρτιση του προϋπολογισμού αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία των εθνικών κοινοβουλίων, σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η μονομέρεια από την πλευρά των κρατών-μελών δεν είναι ο σωστός δρόμος, εν όψει των προκλήσεων του Brexit και του εμπορικού πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης κάθε ευρώ του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον Centeno, το επόμενο λογικό βήμα, μετά τη δημιουργία του κοινού προϋπολογισμού, είναι ένας Υπουργός Οικονομικών για την Ευρωζώνη.
Αναφορικά με τη σταθερότητα της οικονομίας στην ΕΕ, ο Centeno δεν εκφράζει ανησυχία και εκτιμά ότι οι κίνδυνοι προέρχονται από την πολιτική, αναφέροντας, εκτός από το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο, την πολιτική κατάρτιση προϋπολογισμού της Ιταλίας.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ιταλία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και δεν θα χρειαστεί να «μπούμε σε λειτουργία κρίσης».
Τέλος, ο Centeno δεν εξέφρασε άποψη σχετικά με τη διαδοχή στις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά περιορίστηκε στη δήλωση «είναι σημαντικό, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ να πάρει πολύ σοβαρά το ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Αυτό ισχύει για τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann, όπως και για οποιονδήποτε άλλο, τονίζει ο Centeno.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης