Μυτιληναίος: Στο 90% πρέπει να φθάσει η αντιστάθμιση ρύπων για τη βιομηχανία

Μυτιληναίος: Στο 90% πρέπει να φθάσει η αντιστάθμιση ρύπων για τη βιομηχανία
Η Ευρώπη έχει επιβάλει ένα ισχυρό φόρο στην ενέργεια μέσω του Χρηματιστηρίου των CO2, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η οποία επιβαρύνεται υπέρμετρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, έκρουσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ε. Μυτιληναίος σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ενόψει των ευρωεκλογών.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία διατρέχει μεγάλους κινδύνους λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που προκύπτει από την πολιτική της απανθρακοποίησης και επιβάλλεται η αντιστάθμιση κόστους του CO2 να φθάσει στο 90%».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει επιβάλει ένα ισχυρό φόρο στην ενέργεια μέσω του Χρηματιστηρίου των CO2.
Δυστυχώς είπε ο κ. Μυτιληναίος «η πολιτική της Ευρώπης κατά της κλιματικής αλλαγής δεν έχει ακολουθηθεί από μεγάλες χώρες όπως η Αμερική και η Κίνα, με αποτέλεσμα οι βιομηχανικοί κλάδοι όπως αυτός του αλουμινίου να πλήττονται και αν δεν ληφθούν ισχυρά μέτρα, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα».
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης στη νέα βιομηχανική πολιτική που προωθεί η Ευρώπη με στόχο τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, από 9% που είναι σήμερα σε 12% έως το 2020 και 15% μεσοπρόθεσμα.
Ενόψει αυτής της πολιτικής, είπε ο κ. Μυτιληναίος, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρίσκονται μέσα στο σύστημα αντιστάθμισης ρύπων και το επίπεδο της αντιστάθμισης να είναι επαρκές».
Αναφερόμενος γενικότερα, στην αγορά ενέργειας τόνισε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα ενώ υπογράμμισε ότι «στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης περιβαλλοντικών επενδύσεων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κριτήρια ένταξης και κυρίως το κριτήριο της βιωσιμότητας θα ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα».

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS