Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κόντρα των δικαστικών ενώσεων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

tags :
Κόντρα των δικαστικών ενώσεων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Διχογνωμία δύο δικαστικών Ενώσεων για τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών της Δικαιοσύνης
Συνεχίζεται η κόντρα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Με αφορμή την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας προεπιλογής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαιότητα να προβλεφθεί η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής των ηγεσιών της Δικαιοσύνης.
Ακόμη, η ΕΔΕ εκφράζει αντίθετη άποψη από αυτή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ως προς την επιλογή του προσώπου που θα καλύψει την κενούμενη την 30ή Ιουνίου 2019 θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Όπως είναι γνωστό, πάγια θέση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είναι η επιλογή για την κάλυψη της θέσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να γίνεται από τον εισαγγελικό κλάδο (δηλαδή από τους αντεισαγγελείς του ΑΠ) και όχι από αντιπροέδρους ΑΠ ή αρεοπαγίτες.
Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «σταθερή θέση της Ένωσης, η οποία αποτυπώθηκε και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος κατά τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».
Ακόμη, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του δικαστικού σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση» και προσθέτει:
«Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα “γοήτρου” ούτε απονέμονται ως “υπηρεσιακή κορύφωση” μιας πολυετούς θητείας».
Παράλληλα, η ΕΔΕ θεωρεί «εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και συνεχίζει: «Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στο ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία».
Τέλος, η ΕΔΕ τονίζει ότι «τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί και αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια την συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης