Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε FTSE 25 λόγω MSCI και αβεβαιότητα για την διαφορά των κομμάτων στις ευρωεκλογές παρέσυραν το ΧΑ -1,25% στις 722 μον.

Πιέσεις σε FTSE 25 λόγω MSCI και αβεβαιότητα για την διαφορά των κομμάτων στις ευρωεκλογές παρέσυραν το ΧΑ -1,25% στις 722 μον.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές - Νέες πιέσεις στις τράπεζες
(upd16)Η αβεβαιότητα που επικρατεί στους επενδυτές σχετικά με το εύρος της διαφοράς των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές παρέσυρε το ελληνικό χρηματιστήριο όπως και την αγορά ομολόγων και τα CDS.
Επίσης, στην αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI αποδίδεται η πτώση των μετοχών ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος στα χαμηλα της ημέρας καθώς ξένοι επενδυτές πουλούσαν τους συγκεκριμένους τίτλους για να αγοράσουν Εθνική και Eurobank λόγω της επικείμενης αναβάθμισής τους.
Ο κύριος καταλύτης που θα καθορίσει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ καθώς μικρή διαφορά σημαίνει βίαιη διόρθωση ενώ μεγάλη διαφορά άνοδος για το χρηματιστήριο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 724 μονάδων ενώ ενδοσυνεδριακά κράτησε την πρώτη στήριξη των 720 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων.

Ειδικότερα, πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες έχοντας χάσει όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους, με εξαίρεση την Eurobank που έκλεισε με κέρδη +1,27%.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -3,32% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Πειραιώς -2,41% - με
υψηλό ημέρας +3,92%  και Εθνική -01,78%  - με υψηλό ημέρας +3,27%.
Επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων καθώς το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,57% ενώ το ιταλικό 10ετές επιδεινώνεται  στο 2,78% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 79 μονάδες βάσης..
Επίσης, επιδείνωση και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας βρίσκεται στις 328 μονάδες βάσης από 324 μονάδες βάσης
Σημειώνεται ότι λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI η οποία θα ισχύσει από 28 Μαίου 2019 αναμένονται εισροές ύψους 100 με 110 εκατ. μετοχές στην Eurobank και 25 με 35 εκατ. μετοχές στην Εθνική ενώ ξένα funds έχουν ξεκινήσει να παίρνουν θέση.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην μετοχή της Εθνικής καθώς μετά τα αποτελέσματα της και τις ανακοινώσεις της  για τα σχέδια μείωσης των NPES θα παρουσιαστεί αύριο στο Λονδίνο το νέο τριετές business plan που θα αφορά τον μετασχηματισμό και την στοχοθεσία έως το 2022.
Ταυτόχρονα και η Πειραιώς αναμένεται να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις προσεχώς βαρύνουσας σημασίας. 
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση ΕΛΠΕ, Viohalco, Φουρλής, Μυτιληναίος ενώ ανοδικά έκλεισαν  Coca Cola και ΕΧΑΕ.
Με οριακή πτώση έκλεισε η ΔΕΗ -0,16% ενώ χθες το Δ.Σ. ανανέωσε τη σύμβαση με την Qualco για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της
Σημειώνεται ότι η είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών από την Qualco φθάνει τα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μετρητά  ενώ η ανανέωση του συμβολαίου  σκοπό έχει να πιάσει τον στόχο των 450 εκατ.
Με απώλειες -8,18% έκλεισε η Ιντραλότ με την μετοχή να βρίσκεται σε νέα  ιστορικά χαμηλά ενώ τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα του ομίλου δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη μεταβολή σήμερα

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά  με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,97% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,28%
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς και Εθνική σημειώθηκαν τα υψηλά της  ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,12% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο +1,16%
Λίγο μετά τις 15:45 εμφανίστηκαν πωλητές στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,73% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -1,39%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 594,24 μονάδες με απώλειες -1,59%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,25% στις 722 μονάδες έχοντας υψηλό στις 740,55 μονάδες και χαμηλό στις 721,91 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ, ο όγκος 31 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες

Σε εφαρμογή η πώληση των προβληματικών δανείων των τραπεζών

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική το σχήμα στο οποίο συμμετέχει το fund Elliot είναι ο πλειοδότης του Symbol με 1,6 προβληματικά δάνεια NPEs μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έναντι 250 εκατ. ευρώ.
Για το 2019 η Εθνική Τράπεζα  σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τα NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες, καταναλωτικά κλπ), με τον κωδικό Mirror και 700 εκατ ευρώ μέσω της πώλησης καταγγελμένων επιχειρηματικών -μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων-– δανείων με εξασφαλίσεις.
Επίσης, κατατίθενται σήμερα στην Eurobank οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Pillar προβληματικών στεγαστικών δανείων 2 δισεκ. ευρώ όπως επίσης θα λάβει μη δεσμευτικές προσφορές και για το πρόγραμμα Cairo που αφορά τιτλοποίηση 7,2 δισεκ. προβληματικών δανείων καθώς και για την αγορά της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων FPS της Eurobank συνολικά 24 δισεκ. NPEs.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες του bankingnews το πιθανότερο σενάριο είναι οι επενδυτές που θα υποβάλλουν προσφορά για το pillar να βάλουν όρο ότι θα πάρουν και τα 24 δισεκ. NPEs του Cairo και FPS.
Νέα τιτλοποίηση NPEs ύψους 700 εκατ ευρώ εξετάζει η Attica bank για να εξαλείψει τα προβληματικά δάνεια.
Κατά το πιθανότερο σενάριο η νέα τιτλοποίηση θα έχει τα χαρακτηριστικά του προγράμματος Metexelixis που περιλάμβανε τιτλοποίηση 701 εκατ ευρώ προβληματικών δανείων με έκδοση senior bond 328 εκατ ευρώ, mezzanine bond 15 εκατ. ευρώ και junior bond 357 εκατ ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 722 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινείται έκλεισε στις 594 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων.

Τα νέα της αγοράς

Παρά το γεγονός  ότι ο αμερικανικός παράγοντας δεν κρύβει την θετική προδιάθεση για τον Τσίπρα ο οποίος μετασχηματίστηκε στην πορεία, από κουμουνιστής σε αμερικανόφιλο, εκπρόσωποι των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, Bank of America Merrill Lynch, J P Morgan, Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs  σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα χτίζοντας σχέσεις με την ΝΔ  και με στελέχη της.
Ήδη με τις εκθέσεις τους που θα δημοσιεύσουν προσεχώς και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές θα αναλύουν τις προοπτικές της διακυβέρνησης της ΝΔ και θα εστιάζουν στο που η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί για να βελτιώσει την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αμερικάνοι πρωτίστως, δεν στηρίζουν ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη, αλλά τα δικά τους συμφέροντα…
Στο Eurogroup στις 16 Μαΐου θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση καθώς κάποιες παροχές της κυβέρνησης όντως έχουν δυσαρεστήσει στους δανειστές αλλά όχι στο σημείο να ακολουθήσουν σκληροπυρηνική στάση, οι συστάσεις πάντως θα είναι εμφανείς αλλά διπλωματικές.
Ειδικά στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσης από 3,5% σε 2,5% είναι αληθές ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις ειδικά από τις Βρυξέλλες.
Αν και η Ελλάδα έχει παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο με μηχανισμό εγγύησης οι ευρωπαίοι ή τουλάχιστον μέρος των δανειστών δεν διάκειται θετικά.
Από την άλλη, η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt αποδίδει το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα με τις εξαγγελίες για τη 13η σύνταξη, τη μείωση του ΦΠΑ αλλά και τη ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία για να περιορίσει τη διαφορά του έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών -αλλά και των εθνικών εκλογών αργότερα-
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα μέτρα προκάλεσαν δυσφορία στους δανειστές, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.
Κι ενώ ο ESM, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θέλουν σε πρώτη φάση να “εξετάσουν” τα μέτρα, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Peter Dolman σε συνέδριο στην Αθήνα επισημαίνει ότι το πρόγραμμα Τσίπρα οδεύει “στη λάθος κατεύθυνση”
Με νέα πολιτική και οικονομική κρίση απειλείται η Ιταλία, στον απόηχο των απειλών Salvini κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.
Μάλιστα στην επιφάνεια επανήλθαν και τα σενάρια κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας Lega - Πέντε Αστέρων και προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Ιταλός αξιωματούχος έκανε λόγο για ανησυχία του προέδρου της Ιταλίας Sergio Mattarella για τον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως τόνισε, πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν  τον Σεπτέμβριο του 2019, σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Salvini προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Luigi Di Maio, ενώ επιδρούν αρνητικά στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας T.  May ενημέρωσε  τον ηγέτη των Εργατικών J. Corbyn,  ότι σκοπεύει να προκαλέσει άλλη μια ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων ζητώντας από τους βουλευτές να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News η ψηφοφορία αυτή θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η May έχει ηττηθεί και στις τρεις προηγούμενες προσπάθειές της να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από το κοινοβούλιο.
Ο αντιπολιτευόμενος J. Guaido, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου 50 χώρες ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, ζήτησε από τον εκπρόσωπό του στην Ουάσινγκτον C. Veckio να έρθει σε επαφή με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Νότια Αμερική (Southcom).
Αφού δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολίτες της Βενεζουέλας σε μια εξέγερση εναντίον του προέδρου Maduro και αφού δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τη στήριξη του στρατού της χώρας, η αντιπολίτευση τώρα στρέφεται στον αμερικανικό στρατό.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα  οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,52%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,91% στις 2938,58 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη +0,75% στις 28334 μονάδες.

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street

Σε θετικό έδαφος έχουν γυρίσει την τελευταία ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι δείκτες της Wall Street, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξετάζει την αναβολή της επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «CNBC», η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καθυστερήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα κατά 6 μήνες, προκειμένου να μην ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο στο εμπόριο.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,7%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% ενώ ο FTSE 100 με άνοδο +0,65%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,10%, ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq με κέρδη +0,65% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,62% (7,95 δολ.)

Με απώλειες οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Εξαίρεση η Eurobank με κέρδη +1,27%

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την μετοχή της Eurobank που έκλεισε ανοδικά. 
Στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Alpha Bank και ακολούθησαν Πειραιώς και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0410 ευρώ με πτώση -1,78% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2230 ευρώ με πτώση -3,32% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,42 ευρώ με πτώση -2,41% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7150 ευρώ με άνοδο +1,27%  με όγκο 13,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ με πτώση -3,56% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1960 ευρώ με πτώση -1,80% με όγκο 547 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,60 ευρώ με πτώση -0,32%  και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Viohalco, Φουρλής, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο η Coca Cola και η ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,89 ευρώ με άνοδο +0,60% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,35 ευρώ με πτώση -0,96% και αποτίμηση 5,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,28 ευρώ με πτώση -0,16% και αποτίμηση 297 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6760 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 389 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,38 ευρώ πτώση -2,90% και αποτίμηση 2,67 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 16,86 με πτώση -1,98% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,30 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,62 ευρώ με πτώση -4,27% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,70 ευρώ με πτώση -1,70% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,0150 ευρώ με πτώση -3,06% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,41 ευρώ με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,08 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 4,67 έκλεισε ευρώ με πτώση -3,21% και με την κεφαλαιοποίηση στα 242 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0835 ευρώ με πτώση -0,95% με την κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,57%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,57% καθώς ξένα χαρτοφυλάκια…ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.  
Να σημειωθεί ότι στον αέρα βρίσκεται η έκδοση του 7ετούς ομολόγου καθώς η απόδοση φθάνει στο 3,15% από 2,90% που θα επιδίωκε το ελληνικό δημόσιο οπότε αναβάλλεται για μετά τις ευρωεκλογές.
Επιδείνωση καταγράφεται και στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,78%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 79 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,01 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,79% με απόδοση αγοράς 1,80% και απόδοση πώλησης 1,77%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,17 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,43% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,78 μονάδες βάσης και απόδοση 2,84% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 102,62 μονάδες βάσης και απόδοση 3,40% με απόδοση αγοράς 3,41% και απόδοση πώλησης 3,38%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 102,71 μονάδες βάσης και απόδοση 3,56% με απόδοση αγοράς 3,57% και απόδοση πώλησης 3,55%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 99,10 μονάδες βάσης και απόδοση 3,98%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 96,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 96,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,46%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 368 μονάδες βάσης από 356 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 328 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,28% ή 328 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ιστορικό χαμηλό στην Ιρλανδία, επιδείνωση στην Ιταλία 

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιρλανδία να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό ενώ επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,79%.
Οι πιέσεις στα ομόλογα της Ιταλίας αποδίδονται στην νέα πολιτική και οικονομική κρίση, στον απόηχο των απειλών Salvini κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/5/2019 στο -0,11% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό 0,468% σημειώθηκε σήμερα 15 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,074% που  σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,78% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης