Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ομαδικά πυρά» στο Eurogroup 16 Μαίου για τις παροχές και τα πλεονάσματα Τσίπρα

tags :
«Ομαδικά πυρά» στο Eurogroup 16 Μαίου για τις παροχές και τα πλεονάσματα Τσίπρα
Εφόσον οι μάσκες δεν πέσουν στις 15/5 αυτό θα γίνει με την 3η έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας στις 5 Ιουνίου και φυσικά στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις «γκρίζες ζώνες» του σχεδίου Τσίπρα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, θα επιχειρήσει στο αυριανό Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναλύοντας τους βασικούς άξονες αυτής της πρότασης.
Το σχέδιο, το οποίο οι ευρωπαίοι εταίροι το αντιμετωπίζουν ως «δημιουργική λογιστική», προβλέπει μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2020-2022 και δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό σαν εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς.
Στα «πυρά» των ερωτήσεων που θεωρητικά θα δεχθεί από τους ομόλογους του, ο Έλληνας υπουργός θα «απαντήσει» με το επιχείρημα ότι καμία «κόκκινη γραμμή» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας δεν παραβιάζει η Αθήνα.
Αντιθέτως, τα λεφτά που αναλογούν στους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ υπάρχουν ήδη στο «μαξιλάρι της ρευστότητας» και είναι επιπλέον του δανείου των 15,5 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) τον Αύγουστο του 2018, οπόταν   συντελέστηκε η έξοδος από τα μνημόνια.
Επίσης, η χρήση των κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» δεν αλλάζει, θα παραμείνει συμβατή με τους όρους του προγράμματος για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ενώ οι τόκοι θα εξυπηρετούνται από τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι προθέσεις των θεσμών γι αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει στην αυριανή υπουργική σύνοδο, μολονότι η Ελλάδα δεν είναι μέσα στην ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν, διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από το Eurogroup.
Οι τόνοι τόσο για τις παροχές - όπου σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επέρχεται απώλεια εσόδων 1,271 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας οριακά κατά 131 εκατ. ευρώ την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ για το 2019 -όσο και για τα πλεονάσματα ήταν διακριτικά ανεβασμένοι…
Ο ίδιος αξιωματούχος μετέδωσε κλίμα ανησυχίας στους κόλπους της ευρωζώνης για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού ενώ ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα απάντησε ότι μπερδεύτηκε όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, με τον οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την περασμένη Πέμπτη μία σύντομη συνάντηση, κατάλαβε το σχέδιο της μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μένει να ακούσουμε την επίσημη θέση του στο Eurogroup ώστε να συντονιστούν και οι υπόλοιποι «δορυφόροι» όπου σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κάποια από τα κράτη – μέλη δεν δείχνουν να διαφωνούν…
Εφόσον οι μάσκες δεν πέσουν στις 15/5 αυτό θα γίνει με την 3η έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας στις 5 Ιουνίου και φυσικά στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Μάριος Χριστοδούλου   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης