Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάψει να στηρίζει οικονομικά τον στρατό της Μιανμάρ

tags :
O ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάψει να στηρίζει οικονομικά τον στρατό της Μιανμάρ
O ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάψει να στηρίζει οικονομικά τον στρατό της Μιανμάρ
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πάψει να στηρίζει οικονομικά και με άλλους τρόπους τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ, ανακοίνωσε επιτροπή του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι ανώτεροι αξιωματικοί που ευθύνονται για τις διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ κατηγορούνται για φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις στη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον των Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν, με αποτέλεσμα περισσότερα από 730.000 μέλη της μειονότητας να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και να έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
Η Μιανμάρ απορρίπτει τις κατηγορίες όπως και την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο επιτροπή του ΟΗΕ, στην οποία καταγγέλλεται ότι αξιωματικοί του στρατού διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον των Ροχίνγκια με «σκοπό τη γενοκτονία» και προτείνεται η προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.
Ο Αυστραλός δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ, C. Sidoti επεσήμανε ότι δεν έχει δει στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η Μιανμάρ προσπαθεί να επιλύσει την κρίση ή να διευκολύνει την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.
Οι αρχές της Μιανμάρ έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στην πολιτεία Ραχίν σε εμπειρογνώμονες, όμως νωρίτερα αυτό τον μήνα κατάφεραν να επισκεφθούν καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Εξαιτίας της σοβαρότητας των προηγούμενων και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων πρέπει να δοθεί προσοχή στις πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές σχέσεις του στρατού της Μιανμάρ, να εντοπιστούν ποιοι και τι θα πρέπει να γίνουν στόχος» κυρώσεων, επεσήμανε ο Sidoti.
Αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες να αποκοπεί η παροχή χρημάτων ως μέσο αύξησης της πίεσης και μείωσης της βίας, τόνισε.
Η επιτροπή του ΟΗΕ λαμβάνει αναφορές για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατό της Μιανμάρ
Στην ανακοίνωση της επιτροπής του ΟΗΕ δεν κατονομάζονται συγκεκριμένες χώρες, όμως ο στρατός της Μιανμάρ αγοράζει όπλα από την Κίνα και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων.
Πολλές δυτικές χώρες έχουν αναστείλει τα προγράμματα εκπαίδευσης του στρατού της χώρας αυτής εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων.
Εξάλλου η επιτροπή του ΟΗΕ τόνισε ότι εξακολουθεί να λαμβάνει αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτείες Ραχίν και Τσιν, όπου έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και ανταρτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης