Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ συμφώνησαν να αναλάβουν Lavrov και Pompeo

Πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ συμφώνησαν να αναλάβουν Lavrov και Pompeo
Πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών τους συμφώνησαν να αναλάβουν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Mike Pompeo
Πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών τους συμφώνησαν να αναλάβουν κατά τη σημερινή (14/5/2019) τους συνάντηση στο Σότσι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Mike Pompeo.
Όπως δήλωσε ο Lavrov κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Pompeo, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν σήμερα στο Σότσι, η Μόσχα ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού.
Ο Lavrov δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, όπως και ότι Ρωσία και ΗΠΑ συμφωνούν στο ότι πρέπει αν αποκατασταθούν οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα εξομαλυνθεί.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί χρήσιμη τη θέσπιση από κοινού με τις ΗΠΑ ενός επιχειρηματικού συμβουλίου που θα έχει στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του συζήτησαν αναλυτικά την κατάσταση στην Βενεζουέλα, στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Συρία, στην Ουκρανία όπως επίσης και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας θα προσδιορίσει την στάση της όσον αφορά τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην χώρα.
Η Ρωσία παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν θεματικό κατάλογο με προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου.
Εκτός από τον θεματικό κατάλογο ο Lavrov είπε ότι παρέδωσε στον Pompeo στοιχεία για παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις που γίνονται σε ρωσικές ιστοσελίδες προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φήμες περί αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή είναι αβάσιμες.
Αναφερόμενος στα ζητήματα των εξοπλισμών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την επανάληψη των συνομιλιών σε όλους τους τομείς που αφορούν τους εξοπλισμούς.
Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει θετικά μια πρόταση για συνάντηση Putin – Trump στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα, εφόσον γίνει.
Οι ΗΠΑ επισήμως δεν έχουν προτείνει στη Ρωσία τη διεξαγωγή μια συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Pompeo: Η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2020

Από την πλευρά του, o Pompeo δήλωσε πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Μόσχα, δηλώνοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2020.
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αυτό θα είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών μας.
Θα κάνουμε το πάν για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση»μ δήλωσε ο Pompeo.
Ο Pompeo είπε ότι η αμερικανική πλευρά έθεσε στις συνομιλίες το ζήτημα της απελευθέρωσης Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία, όπως και ότι έθιξε ζητήματα που σχετίζονται με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μείνουν αυτά τα ζητήματα στο παρελθόν», αλλά προειδοποίησε την Μόσχα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό της προειδοποίησης του είπε, χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία θα γίνουν ακόμη χειρότερες σε περίπτωση που η Μόσχα παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία του 2020.
Σε σχέση με αυτό, ο Pompeo υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να παρέμβει στις εσωτερικές της υποθέσεις επειδή οι εκλογές είναι «ένα απολύτως ιερό πράγμα για την Ουάσιγκτον».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, παράλληλα, ότι «ο αμερικανικός λαός είναι φιλικός με τον ρωσικό λαό. Σεβόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου.
Επιθυμούμε τη βελτίωση των σχέσεων μας και την μεταξύ μας συνεργασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης