Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ανακούφιση από την αναβάθμιση της Morgan Stanley

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ανακούφιση από την αναβάθμιση της Morgan Stanley
Η επίδραση των εξωτερικών αναταράξεων βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς γραμμές άμυνας
Η επανένταξη των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής στον δείκτη MSCI Standard Greece ήταν αναμφισβήτητα θετική είδηση εν μέσω ενός σκηνικού ανομβρίας από πλευράς σημαντικών οικονομικών ειδήσεων.
Όμως, η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου έχει επικεντρωθεί σε εξαγγελίες που συνδέονται με τα χειμαζόμενα εισοδήματα των νοικοκυριών που όμως δεν υποβοηθούν την αναπτυξιακή διαδικασία.
Παράλληλα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τελεί υπό αναστολή χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος επανέναρξης των σχετικών διαδικασιών, στερώντας το επενδυτικό περιβάλλον από ένα βασικό μεταρρυθμιστικό καταλύτη.
Έτσι, η επίδραση των εξωτερικών αναταράξεων βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς γραμμές άμυνας.
Είναι επομένως φυσιολογικό ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα που είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά τα αντίποινα που εξήγγειλε το Πεκίνο (δασμοί 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξία 60 δισ $) σε συνέχεια εκείνων της Ουάσιγκτον (δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα αξία 200 δισ $).
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του εμπορίου  με πιθανότερο αποτέλεσμα την επιτάχυνση της εισόδου της παγκόσμιας οικονομίας σε επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης και ίσως και σε ύφεση.
Εξέλιξη που θα πλήξει την παγκοσμιοποίηση, τα εταιρικά μεγέθη και τελικά τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις όλων των αγορών του πλανήτη.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα είναι δυνατό να εξαιρεθεί αν δεν υπάρξει επάνοδος σε υιοθέτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα εκείνων που θα αναδιαμορφώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον επί το φιλικότερο.
Μέχρι τότε, οι κινήσεις του Γ.Δ. θα περιορίζονται σε μικρό εύρος (710-758 μονάδες) με το ύψος των συναλλαγών να μη είναι επαρκές για θεαματικότερες διακυμάνσεις ενόσω το σκηνικό δεν διαφοροποιείται.
Στο μεταξύ στο διεθνές περιβάλλον οι «μαύροι κύκνoι» συνεχίζουν να συγκεντρώνονται.
Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συμπληρώνονται από: τις απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν που εγκυμονούν το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου προς τα 100$ /βαρέλι.
Τη διαδικασία για το Brexit που παραμένει σε στασιμότητα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που είναι ενδεχόμενο να αυξήσει τη δύναμη του κομμάτων που επιθυμούν λιγότερη Ευρώπη και περισσότερη περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα κάθε χώρας.
Και την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας που  οδηγεί σε διαρκή υποτίμηση της λίρας από κοινού με ένα Πρόεδρο απρόβλεπτης συμπεριφοράς.
Εξελίξεις που εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές οδηγώντας τους διαχειριστές σε επενδυτικές στρατηγικές ολοένα και πιο συντηρητικές…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης