Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θετικός για τις ελληνικές τράπεζες ο νέος νόμος για την προστασία α΄κατοικίας - Θα μειωθούν τα NPLs

Fitch: Θετικός για τις ελληνικές τράπεζες ο νέος νόμος για την προστασία α΄κατοικίας - Θα μειωθούν τα NPLs
Το νέο νομικό πλαίσιο θα περιορίσει τις στρατηγικές αθετήσεις και θα διαμορφώσει μια βελτιωμένη και πιο πειθαρχημένη κουλτούρα
Σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσει ο διάδοχος Νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Σε ανάλυσή της με ημερομηνία 14 Μαϊου 2019 και τίτλο «New Greek Main Residence Protection Law Should Aid NPL Reduction - O νέος ελληνικός νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βοηθήσει στη μείωση των NPLs», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Fitch αναφέρει ότι ο νόμος θα παράσχει έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό για τη μείωση των προβληματικών δανείων, θα περιορίσει τις στρατηγικές αθετήσεις και θα διαμορφώσει μια βελτιωμένη και πιο πειθαρχημένη κουλτούρα πληρωμών.
Η πλήρης επίδραση του νέου νόμου θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τη χρήση του νέου πλαισίου, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Ο επικαιροποιημένος νόμος περί προστασίας των κατοικιών που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι οφειλέτες που ήταν ήδη άνω των τριών μηνών σε καθυστέρηση στις 31 Δεκεμβρίου 2018, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για την αναδιάρθρωση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που αφορούν στην κύρια κατοικία τους.
Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του 2019.
Η προσωρινή φύση του σχήματος και τα πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας για την προστασία από κατασχέσεις, σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, μειώνουν το πεδίο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να αιτηθούν προστασίας.
Σε συνδυασμό με την απειλή κατάσχεσης, αυτό θα μπορούσε με τον καιρό να υποστηρίξει μια βελτίωση της πειθαρχίας στις πληρωμές.
Όταν αποφασίζεται μια αναδιάρθρωση για δανειολήπτες που προστατεύονται από το νέο νόμο, οι διαγραφές χρέους και τα σχέδια της κυβέρνησης να επιχορηγεί συγκεκριμένους δανειολήπτες, θα ενισχύσουν την ικανότητα αποπληρωμής.
Εάν η αναδιάρθρωση δεν συμφωνηθεί ή ο δανειολήπτης σταματήσει να πληρώνει εγκαίρως το δάνειο που έχει αναδιαρθρωθεί, οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα κατάσχεσης.
Αυτό θα δώσει κίνητρο στους δανειολήπτες να συμφωνήσουν μια αναδιάρθρωση και θα μειώσει τον αριθμό των κακοπληρωτών.
Εάν αντιμετωπιστεί μεγαλύτερος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του νέου πλαισίου, θα απελευθερώσει πόρους στο ελληνικό νομικό σύστημα ώστε να επεξεργαστεί το ενδεχόμενο ανακτήσεων, σύμφωνα με τη Fitch.
Η πρόβλεψη για την επιχορήγηση θα ενεργοποιηθεί μέσω μελλοντικής δευτερογενούς νομοθεσία, ενώ οι λεπτομέρειες για το μέγεθος και τους όρους, δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.
Η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί «με έναν προοδευτικό τρόπο που εξαρτάται από το εισόδημα» και εκτιμάται στο 30% των αναδιαρθρωμένων μηνιαίων δόσεων, κατά μέσο όρο.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι το haircut θα είναι υποχρεωτικό για το κεφάλαιο που υπερβαίνει το 120% του λόγου δανείου/αξίας, και η κανονική διάρκεια των αναδιαρθρωμένων δανείων θα είναι 20 χρόνια, αλλά δεν θα μπορεί να παραταθεί πέρα από τα 80 έτη.
Μεσοπρόθεσμα η Fitch αναμένει μείωση των NPLs, λόγω της νέας νομοθεσίας και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι συστημικές τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους στόχους του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι τράπεζες θα επιδιώξουν κατασχέσεις, ειδικά για τους δανειολήπτες που δεν προστατεύονται από το νέο νομικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης