Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ - Με ενθουσιασμό λόγω MSCI και επιφυλακτικότητα λόγω εμπορικού πολέμου

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ - Με ενθουσιασμό λόγω MSCI και επιφυλακτικότητα λόγω εμπορικού πολέμου
ΑΓΟΡΑ: Η αναβάθμιση των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ αλλά και η πορεία των διεθνών αγορών δίνει την τάση από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί το κλίμα στο εξωτερικό δεν είναι καλό. Δασμοί από εδώ, δασμοί από εκεί, όλα αυτά δεν βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία.

Εθνική και Eurobank άνοιξαν με μεγάλο όγκο και ισχυρή άνοδο. Κοντά στο 5% και οι δύο τίτλοι με περισσότερα από 400 χιλ. τεμάχια. Ακολουθούν βέβαια και οι άλλες τράπεζες με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αγοράς κατά σχεδόν 1%. Υπάρχει καλός τζίρος αλλά και υψηλή μεταβλητότητα. Προσοχή χρειάζεται το ξαναλέμε.

MSCI: Αν και ήταν γνωστή η αναβάθμιση των δύο μετοχών, Εθνικής και Eurobank, από την προσυνεδρίαση οι εντολές ήταν καλές και σε υψηλότερες τιμές με αποτέλεσμα οι δύο τίτλοι να ανοίξουν με σημαντική άνοδο.

Τώρα πλέον έχουμε 8 μετοχές στον MSCI Greece Standard. Για εισροές και εκροές ακούγονται πολλά. Θα υπάρξουν σημαντικές εισροές αλλά θα έχει και εκροές λόγω της διαγραφής. Έχουμε ακόμα καιρό. Θυμίζουμε πάντως πως στην προηγούμενη αναδιάρθρωση που έφυγαν οι τρεις τράπεζες δεν είχαμε… θύματα.

Θα δούμε και που θα διαμορφωθούν οι σταθμίσεις όλων των μετοχών, αλλά οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εισροές σημαντικά περισσότερες των 100 εκατ. ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ενώ στις 18:00 έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Η IBG περιμένει 44 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη ενώ οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη 35 εκατ. ευρώ.

FORTHNET: Υπάρχουν κάποια ερωτήματα αναφορικά με την αύξηση του ποσοστού των τραπεζών και αν πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση ή όχι. Πρόσφατα άσκησαν την ίδια μέρα αλλά ξεχωριστά η κάθε τράπεζα δικαιώματα μετατροπής ομολογιών σε μετοχές.

Έτσι τώρα έχουν η Alpha Bank ποσοστό 8,48%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 12,14%, η Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό 15,11% και η Τράπεζα Αττικής 0,46% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως όταν μετέτρεψαν αρχικά μέρος των δανείων σε μετοχές «φρόντισαν» να μην περάσουν το 33%, ενώ θα μπορούσαν να αποκτήσουν και περισσότερες μετοχές. Για ποιο λόγο τότε δεν πέρασαν το 33%;

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, οι τράπεζες μαζί πήραν τον έλεγχο, μαζί αυξάνουν τα ποσοστά τους και μαζί ψάχνουν αγοραστή για την εταιρεία. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δρουν συντονισμένα, άρα αφού πέρασαν το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου και είναι αθροιστικά ο μεγαλύτερος μέτοχος θα πρέπει να κάνουν δημόσια πρόταση.

ΦΟΡΘ: Δεν ξέρουμε αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει κάποια έρευνα, γιατί και αυτό ακούγεται, αλλά εμείς θα πούμε πως πολλές φορές ο κανονισμός του ΧΑ έχει γίνει λάστιχο. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να δηλώνουν οι μέτοχοι αν δρουν συντονισμένα και να μην ελέγχεται από τις πράξεις τους;

Τι παραπάνω θέλει κάποιος για να καταλάβει ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των μετόχων για τις επόμενες κινήσεις όπως για το αν θα αυξήσουν το ποσοστό του ή αν θα πουλήσουν και σε ποιον την εταιρεία.

Αν οι τράπεζες μετέτρεπαν όλα τα δάνεια που έχουν σε μετοχές θα αποκτούσαν το 68% του μετοχικού κεφαλαίου. Κατά την ταπεινή μας άποψη η δημόσια πρόταση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά. Κρατάμε βέβαια μικρό καλάθι γιατί υπάρχουν πολλά προηγούμενα με τελευταίο αυτό των ΕΛΠΕ.

ΕΥΔΑΠ: Περαιτέρω υποχώρηση αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. Έχει υποχωρήσει αρκετά. Σήμερα ξεκίνησε με οριακές απώλειες αλλά και με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Γεμάτο ταμείο, καλή κερδοφορία και χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Άνοιξε με ελάχιστο όγκο στα 1,91 ευρώ. Πλησιάζει μία καλή στήριξη και νομίζουμε πως στην αποτίμηση των 83 εκατ. ευρώ και λίγο πιο κάτω θα έχει αποτυπώσει και με το παραπάνω τα αποτελέσματα που εμφάνισε για το 2018 και τα οποία δεν ικανοποίησαν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης