Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Οι 4 λόγοι για τους οποίους η Κίνα δεν πουλάει αμερικανικά ομόλογα

tags :
MarketWatch: Οι 4 λόγοι για τους οποίους η Κίνα δεν πουλάει αμερικανικά ομόλογα
Έλλειψη εναλλακτικών λύσεων αλλά και ενεργητικού ανάλογης ασφάλειας με τα αμερικανικά ομόλογα μπλοκάρουν το Πεκίνο
Τους λόγους για τους οποίους το Πεκίνο δεν χρησιμοποιεί ένα «σκληρό χαρτί» όπως την πώληση αμερικανικών, κρατικών ομολόγων, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της εμπορικής κόντρας μεταξύ των δύο χωρών, αναλύει σε άρθρο του το MarketWatch.
Σύμφωνα με το  αμερικανική χρηματιστηριακή ιστοσελίδα, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Κίνα δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο πίεσης.
Όπως αναφέρει αν και υπήρξε αυτή η πρόταση από μερίδα Κινέζων αξιωματούχων, το Πεκίνο δεν φαίνεται να την επιλέγει καθώς:

1. Τα αμερικανικά ομόλογα αποτελούν «ασφαλές καταφύγιο»: Εάν η Κίνα μειώσει  από τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια την αξία των αμερικανικών, κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της,  οι επενδυτές θα αντιλαμβανόταν τον ελιγμό ως ένδειξη ότι το Πεκίνο παρέμεινε απρόθυμο να υποχωρήσει στα αιτήματα των Η.Π.Α. και ότι μια τελική λύση σε μια εμπορική σύγκρουση όχι μόνο είναι πολύ μακριά αλλά πιθανώς και να μη συμβεί ποτέ.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και των αυξημένων προβλημάτων που θα εμφανιστούν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα ωθούσαν τους επενδυτές να καταφύγουν σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά ομόλογα.
Η αύξηση των εμπορικών εντάσεων θα αντισταθμίσει έτσι κάθε κίνηση του Πεκίνου σε υψηλότερο κόστος δανεισμού από τις ΗΠΑ.
«Ένα σημερινό σημείο εστίασης είναι η ανταπόκριση της αγοράς σε δυνητικά αυξημένες πωλήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων από το Πεκίνο.
Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε ότι τα αμερικανικά ομόλογα θα συνεχίσουν να ενισχύονται, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να επιλέγουν την ποιότητα στις τοποθετήσεις τους», εκτίμησε ο Ian Lyngen, στρατηγικός αναλυτής στη ΒΟΜ Capital Markets.

2. Ιστορικά διδάγματα: Οι επενδυτές φροντίζουν να εξετάσουν τα ιστορικά δεδομένα προκειμένου να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ του χαρτοφυλακίου αμερικανικών κρατικών ομολόγων της Κίνας και του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει πουλήσει ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα το 2015-2016, όταν η εγχώρια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και προκάλεσε ανησυχίες γύρω από την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι κερδοσκόποι σόρταραν το γιουάν, εν αναμονή του υπερβολικού χρέους της Κίνας που θα ανάγκαζε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία να επιβραδύνει απότομα.
Για να αποφευχθεί η πτώση του γιουάν έναντι του δολαρίου, το Πεκίνο πούλησε αμερικανικά ομόλογα αξίας 500 δισ. δολαρίων.
Όμως αυτό δεν επηρέασε την τιμή των ομολόγων.
Μάλιστα τον καλοκαίρι του 2016, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγια, προχώρησαν σε αγορές αμερικανικών 10ετών ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,32%.

3. Τακτική αυτοκαταστροφής: Ακόμη και αν η μείωση των κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αυξήσει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας.

4. Έλλειψη εναλλακτικών λύσεων: Συνολικά, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Κίνα έχει λίγες επιλογές για την ασφαλή διάρθρωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, με δεδομένο ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν αποδόσεις πολύ καλύτερες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα Ευρώπης και Ιαπωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης