Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη για τον χρυσό, εν μέσω αποστροφής ρίσκου - Στο +1,1% και τα 1.301,80 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Κέρδη για τον χρυσό, εν μέσω αποστροφής ρίσκου - Στο +1,1% και τα 1.301,80 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 14,40 δολ. ή 1,1%, στα 1.301,80 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (13/5/2019) ο χρυσός, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας απομακρύνει τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και τους στρέφει στα ασφαλή καταφύγια.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στην αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών 200 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα.
Όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.
Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, «εκτόξευσε» ευθείες απειλές κατά της Κίνας, προειδοποιώντας το Πεκίνο με βαρύ πλήγμα και πλήρη απομόνωση εάν δεν υπογράψει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Κατά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών την περασμένη Παρασκευή (10/5), ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε θέματα αρχής, καθώς και ότι οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών θα πρέπει να αρθούν ως προϋπόθεση για την επίτευξη μίας συμφωνίας.
Ωστόσο, ο κ. Liu υποβάθμισε το επίπεδο των εμπορικών εντάσεων, τονίζοντας ότι η Κίνα μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η εμπορική διαμάχη.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 14,40 δολ. ή 1,1%, στα 1.301,80 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε οριακά στις 97,3 μονάδες.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,5%, εν μέσω του κλίματος αποστροφής ρίσκου που παρατηρήθηκε από την αρχή της εβδομάδας.
«Οι αγορές εξακολουθούν να ζουν υπό κάποια μορφή αισιοδοξίας, αλλά αυτό είναι πιθανό να διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς εισέρχεται η πραγματικότητα ενός πλήρους εμπορικού πολέμου, δήλωσε ο οικονομολόγος της OCBC Bank, Howie Lee, προσθέτοντας ότι αναμένει «πως η ζήτηση για τον χρυσό θα κερδίσει έδαφος τις επόμενες εβδομάδες».
Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός έχει δεχθεί στήριξη λόγω της αποστροφής κινδύνου από τους επενδυτές, η τιμή του έχει παραμείνει εγκλωβισμένη στο εύρος των 15 δολαρίων κατά την τελευταία εβδομάδα, παρά την πτώση που σημειώθηκε στις αγορές, ενώ παράλληλα συναντάει «εμπόδια» γύρω από τα επίπεδα των 1.290 δολ. ανά ουγγιά.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της INTL FCStone, Edward Meir, ανέφερε σε σημείωμά του ότι «η δυναμική του χρυσού θα μπορούσε να οικοδομηθεί, ειδικά εάν η αδυναμία των αγορών παραμείνει βαθιά και παρατεταμένη».


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης