Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισχυρή πτώση στις αναδυόμενες βλέπουν 5 αναλυτές λόγω εμπορικού πολέμου

tags :
Ισχυρή πτώση στις αναδυόμενες βλέπουν 5 αναλυτές λόγω εμπορικού πολέμου
Το δολάριο, το γιεν Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο θα επωφεληθούν από τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία
H ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει αντίμετρα μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, έχει προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για το χείριστο σενάριο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα (13/5/2019) ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στις κινήσεις της κυβέρνησης Trump.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.
Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, ο Nader Naeimi της AMP Capital Investors, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα είναι η τεράστια αποσύνδεση από τις αγορές που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει τώρα.
Οι αγορές εκτιμούσαν το βέλτιστο σενάριο και οι πιθανότητες τώρα μετατοπίζονται προς το χειρότερο σενάριο
"Η ανταπόκριση της Κίνας σίγουρα δεν ήταν αυτό που ελπίζουν οι αγορές, έτσι αναμένεται τεράστια μεταβλητότητα", πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι οικονομικές εντάσεις μπορούν τώρα να μετατραπούν σε στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, και στη συνέχεια, οι τιμές του πετρελαίου κινδυνεύουν να αυξηθούν.
Από τη μεριά του, ο Mansoor Mohi-uddin στην NatWest Markets, προειδοποίησε ότι οι αγορές συναλλάγματος αντιδρούν στην προοπτική της πτώσης του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας και των δανείων των κινεζικών εταιρειών σε ξένο συνάλλαγμα, τα οποία φτάνουν τα 840 δισ. δολάρια.
Η δύναμη του δολαρίου έναντι του γιουάν υποδηλώνει ότι το δολάριο θα πρέπει να παραμείνει ισχυρό έναντι του ευρώ και άλλων σημαντικών νομισμάτων.
"Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - που εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εξετάσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής - η άνοδος του δολαρίου μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις σημερινές ουδέτερες προοπτικές", πρόσθεσε.
Ο Mohammed Ali Yasin, στην Al Dhabi Capital στο Αμπού Ντάμπι, δήλωσε υπάρχει ανησυχία ότι οι νέοι δασμοί θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές των ΗΠΑ, καθώς οι τιμές θα αυξηθούν αναλόγως, οδηγώντας τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο της Federal Reserve (2%).
"Αυτό μπορεί να αλλάξει την τρέχουσα στάση για τα αμερικανικά επιτόκια, μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2020, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές".
Ο ίδιος ο Ali Yasin τόνισε ότι ο τρόπος που ο Trump χρησιμοποίησε τα Tweets του για να διαχειριστεί την αποτυχία των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα ήταν μια αποτυχία από μόνη του!.
Μάλιστα θεωρεί ότι έτσι υπονόμευσε την ομάδα διαπραγμάτευσης και σκότωσε κάθε πιθανότητα ενός συμβιβασμού που θα μπορούσε να επιτευχθεί ιδιωτικά πριν γίνει μια δημόσια δήλωση από αυτές τις ομάδες!
Φαινόταν σαν να είναι πανικοβλημένος και ήθελε να ρίξει την ευθύνη σε αυτούς μάλλον παρά να λάβει μέρος της ευθύνης!
Ο Hasnain Malik, επικεφαλής στρατηγικής στη Tellimer με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε ότι "η πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι πάντοτε μερική και προσωρινή, διότι η σύγκρουση των συμφερόντων δεν συμφωνείται εύκολα και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη δεν έχουν κάποια επείγουσα πίεση για διευθέτηση.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων θα πλήξει τις προσδοκίες ανάπτυξης και τα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών, εκτίμησε.
"Εκείνες οι οικονομίες που συνδέονται με τον κατασκευαστικό κλάδο της Κίνας, οι εξελίξεις είναι άκρως αρνητικές".
Ο Raffaele Bertoni, επικεφαλής αγορών στην Gulf Investment, δήλωσε ότι οι επενδυτές που εκτίθενται σε περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να προστατεύσουν το χαρτοφυλάκιο τους, μειώνοντας την έκθεση σε χώρες που ήδη υφίστανται σημαντική πληθωριστική πίεση και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το χρέος σε ξένο νόμισμα - συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Ινδίας.
Αντ΄αυτού πρέπει να στραφούν σε χώρες όπου τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά και υπάρχει περισσότερο περιθώριο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και το Μεξικό.
Τα αμερικανικά κρατικά ταμεία θα ήταν ένα από τα λίγα ασφαλή καταφύγια "ακόμα φθηνά από την άποψη των πραγματικών επιτοκίων".
Επίσης, βλέπει ανοδικές τάσεις για εταιρικά ομόλογα αμερικανικών επενδύσεων, διατηρώντας παράλληλα πιο επιφυλακτική στάση στο χρέος υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, το οποίο συσχετίζεται περισσότερο με την απόδοση των αγορών μετοχών.
Αναμένει το δολάριο, το γιεν Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο να επωφεληθούν από τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης