Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η διεθνής διόρθωση σε Wall και Ευρώπη και οι πιέσεις στην Πειραιώς -8% και στον FTSE 25 παρέσυραν το ΧΑ -1,54% στις 724 μον.

Η διεθνής διόρθωση σε Wall και Ευρώπη και οι πιέσεις στην Πειραιώς -8% και στον FTSE 25 παρέσυραν το ΧΑ -1,54% στις 724 μον.
Ισχυρή διεθνή πτώση παρέσυρε την χρηματιστηριακή αγορά - Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σήμερα το βράδυ


(upd20)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 724 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες απόρροια του αρνητικού κλίματος που κυριαρχεί διεθνώς λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας αλλά και των αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο με την παροχολογία Τσίπρα αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Οι διεθνείς αγορές διορθώνουν με την Wall να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις με τον Dow Jones στο -2% απόρροια των αντιποίνων της Κίνας καθώς αύξησε τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στις νέες απειλές Trump.
Στο εσωτερικό μέτωπο κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς -8,52%, στην Eurobank -2,61% και ακολούθησε η Alpha Bank -2,02% ενώ ψυχραιμία επικράτησε στην Εθνική -1,42%
Με απώλειες και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως EXAE -5%, Viohalco -2,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,7% ενώ η ΔΕΗ έκλεισε τελικά με άνοδο +0,5% με χαμηλό ημέρας -3,69%.
Προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά ενώ οι αγοραστές δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τις πωλήσεις οι οποίες εμφανίστηκαν εκ νέου ειδικότερα στις τράπεζες 
Επίσης και στην αγορά ομολόγων καταγράφεται επιδείνωση, καθώς το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,56% και το ιταλικό 10ετές στο 2,70% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 86 μονάδες βάσης.
Η σχεδιαζόμενη για τις 14 Μαΐου 2019 έκδοση 7ετούς ομολόγου αναβάλλεται εκ νέου, ουσιαστικά μετατίθεται για τον Ιούνιο 2019 χωρίς να αποκλείεται και νέα αναβολή καθώς η συγκυρία στις αγορές δεν ευνοεί έκδοση ομολόγου.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο σήμερα θα διαμορφωνόταν στο 3,15% από στόχο κάτω από 3% προς το 2,90% που θα ήθελε το ελληνικό δημόσιο.
Επίσης, το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας βρίσκεται στις 324 μονάδες βάσης
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI καθώς αναμένεται  η αναβάθμιση των μετοχών της Εθνικής και Eurobank στους δείκτες της σήμερα 13 Μαίου, με ημερομηνία υλοποίησης 31 Μαΐου 2019.
Αναμένονται εισροές από 125 έως 140 κατ μετοχές με τις περισσότερες να εστιάζονται στην Eurobank.
Επίσης εβδομάδα θετικών εκπλήξεων αποτελεί για την Εθνική καθώς στις 14 Μαΐου η Εθνική θα ανακοινώσει τον πλειοδότη για το πρόγραμμα προβληματικών επιχειρηματικών δανείων 1,6 δισεκ. ευρώ με την μάχη να δίνεται μεταξύ Fortress και Elliot ενώ στις 14 Μαίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019  και στις 16 Μαίου  έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο η παρουσίαση των νέων επιχειρηματικών στόχων της Εθνικής τράπεζας.
Επίσης στις 15 Μαΐου 2019 η Eurobank θα λάβει δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Pillar που αφορά προβληματικά στεγαστικά δάνεια 2 δισεκ. ευρώ και μη δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Cairo ύψους 7 δισεκ. προβληματικών δανείων για NPEs περίπου 10,5 με 11 δισεκ. ευρώ.
Στην σημερινή της ανάλυση η Deutsche Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2019 εκτιμά μείωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα αλλά και στα NPEs των τραπεζών ενώ διατηρεί την προτίμησή της στην Εθνική και στην Alpha με σύσταση «buy» για τις δυο τράπεζες, με στόχο τα 2,1 ευρώ και 1,9 ευρώ αντίστοιχα ενώ διατηρεί και σύσταση «hold» για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο τα 1,5 ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την πτώση των διεθνών αγορών με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,79% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,16%.
Στο πρώτο μισάωρο με στηρίξεις από την Εθνική και την Eurobank αλλά τις υπόλοιπες τράπεζες πτωτικά o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,35% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,25%.
Λίγο πριν  τις 16:00 με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς -9,04%, Eurobank -4,45% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -2,94%.
Στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας στο -1,56% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 583 μονάδες με απώλειες -2,65% κοντά στα χαμηλά της ημέρας
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,54% στις 724 μονάδες έχοντας υψηλό στις 737,86 μονάδες και χαμηλό στις 724,53 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 18,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,65 εκατ. ευρώ και όγκου 3,22 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 3,12 εκατ. τεμάχια αξίας 6,36 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 39,4 χιλ. τεμάχια αξίας 804 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 55 χιλ. τεμάχια αξίας 488 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 724 μονάδες κάτω από τις κρίσιμες τεχνικά 750 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 583 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 530-540 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630- 640 μονάδες

Τι εκτιμούν οι ξένοι οίκοι για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 πλησιάζουν και το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Νίκη της ΝΔ με 7% στις ευρωεκλογές το οποίο αποτελεί και το βασικό σενάριο θα αντιμετωπιστεί σχεδόν ουδέτερα από την χρηματιστηριακή αγορά.
Το καλό σενάριο για τους long είναι νίκη 9% και υψηλότερα, το καλό σενάριο για τους short είναι νίκη της ΝΔ με 5% και χαμηλότερα.
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών επενδυτικών τραπεζών
Η Goldman Sachs βλέπει νίκη της ΝΔ κοντά στις 8 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
-Η Bank of New York Melllon βλέπει νίκη της ΝΔ με 6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
-Η Morgan Stanley βλέπει νίκη της ΝΔ με 5-6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
-Η Santander βλέπει νίκη της ΝΔ μεταξύ 6 με 7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα το ελάχιστο είναι 5 μονάδες διαφορά και το μέγιστο 8 μονάδες διαφορά.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις η ΝΔ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές 26 Μαίου με διαφορές 6% με 7% με την ΝΔ στο 31% και τον ΣΥΡΙΖΑ 24% με 25%.

Η επικαιρότητα

Ραγδαία είναι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει αντίμετρα μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα (13/5/2019) ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στις κινήσεις της κυβέρνησης Trump.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.
Όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, περίπου 2.493 προϊόντα θα επιβαρυνθούν με μια αύξηση των δασμών στο 25%.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ευθείες απειλές κατά της Κίνας εκτόξευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump,  ενώ απαίτησε από την Κίνα να κλείσει άμεσα μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του ενώ απείλησε ανοικτά την Κίνα επισημαίνοντας την πλήρη απομόνωση αν δεν υπογράψετε «τώρα» την εμπορική συμφωνία
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping είναι πιθανό να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, δήλωσε την  Κυριακή (12/5/2019) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.
Σημειώνεται ότι κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25%  την Παρασκευή (10/5) για προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.
Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την κυβέρνησή του να κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή βαρύτερων τελωνειακών δασμών στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων ακόμη
Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το «πακέτο» φορο - ελαφρύνσεων Τσίπρα συνολικού ύψους ύψους 1,060 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει την καταβολή «13ης σύνταξης» και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από τον επόμενο κιόλας μηνα.
Οι νέες διατάξεις  θα κατατεθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία ενώ το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο και δεν αποκλείεται  την τελευταία στιγμή να γίνουν  βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία.
Οι προεκλογικές παροχές από την κυβέρνηση εξετάζονται μία προς μίας από τους δανειστές οι οποίοι είχαν πλήρη γνώση και για την έκταση τους και γι΄αυτό δεν αιφνιδιάστηκαν από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο παροχών και το μείγμα των μέτρων που επελέγη μαζί με την ελληνική πρόταση για την μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup  αυτής της Πέμπτης 16 Μαίου.
Κι ενώ μαίνεται η ένταση της Τουρκίας με την Κύπρο για τις γεωτρήσεις του Πορθητή στην Κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις σε βάρος της Άγκυρας, η Τουρκία επαναφέρει τον προκλητική ρητορική της και στο Αιγαίο.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται και πάλι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην Ελλάδα ζητώντας εκ νέου την αποστρατιτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Άγκυρα επισημαίνει ότι η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας ενώ παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως

Με απώλειες οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα  οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν υπήρξε κάποια συμφωνία.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,79%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,21% στις 2903,71 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχωρούν σημαντικά τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς κλιμακώνεται η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας  με το Πεκίνο να ανακοινώνει σήμερα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στις κινήσεις της κυβέρνησης Trump.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,55%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% ενώ ο FTSE 100 με πτώση -0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -2%, ο S&P στο -2,2%, ο Nasdaq με απώλειες -2,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,11 (7,90 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Σημαντικές απώλειες στην Πειραιώς

Απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με ισχυρή πτώση έκλεισε η Πειραιώς και ακολούθησαν Εurobank και Alpha Bank ενώ πιο ψύχραιμη συμπεριφορά επέδειξε η Εθνική...
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0110 ευρώ με πτώση -1,42% με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,21 ευρώ με πτώση -2,02% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4060 ευρώ με πτώση -8,52% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 614 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6890 ευρώ με πτώση -2,61% με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3640 ευρώ με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1970 ευρώ με άνοδο +0,72% με όγκο 252 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,72 ευρώ με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  ΕΧΑΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,19 ευρώ με πτώση -1,42% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,34 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 5,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3070 ευρώ με άνοδο +0,54% και αποτίμηση 303 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6780 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 389 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,80 ευρώ με πτώση -1,35% και αποτίμηση 2,81 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,58 με πτώση -1,90% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,95 ευρώ με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισει στα 20,20 ευρώ με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισει στα 9,13 ευρώ με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,80 ευρώ με πτώση -1,99% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,86 ευρώ με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,80 ευρώ με πτώση -2,64% και με την κεφαλαιοποίηση στα 249 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0846 ευρώ με πτώση -3,86% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,56% - Αποδοκιμάζονται οι παροχές Τσίπρα

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,56% απόρροια των πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια…που δεν επικροτούν τις παροχές Τσίπρα καθώς και του αρνητικού κλίματος διεθνώς.  
Να σημειωθεί ότι στον αέρα βρίσκεται η έκδοση του 7ετούς ομολόγου καθώς η απόδοση φθάνει στο 3,15% από 2,90% που θα επιδίωκε το ελληνικό δημόσιο.
Επιδείνωση καταγράφεται και στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,70%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει υποχωρήσει στις 86 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,01 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,79% με απόδοση αγοράς 1,80% και απόδοση πώλησης 1,77%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,17 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,43% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,78 μονάδες βάσης και απόδοση 2,84% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 102,62 μονάδες βάσης και απόδοση 3,40% με απόδοση αγοράς 3,41% και απόδοση πώλησης 3,38%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 102,61 μονάδες βάσης και απόδοση 3,55% με απόδοση αγοράς 3,56% και απόδοση πώλησης 3,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 99,10 μονάδες βάσης και απόδοση 3,98%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 96,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 96,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,46%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 363 μονάδες βάσης από 356 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 324 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,24% ή 324 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και Ιταλίας  

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,70%.
Οι πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης αποδίδονται στο κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/5/2019 στο -0,06% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,52% με το ιστορικό χαμηλό 0,491 σημειώθηκε στις 9 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,074% που  σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,70% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης