Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Περιορισμένο το ενδιαφέρον στο ξεκίνημα της εβδομάδας

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Περιορισμένο το ενδιαφέρον στο ξεκίνημα της εβδομάδας
ΑΓΟΡΑ: Με μικρές απώλειες στο άνοιγμα λόγω και του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό. Πιέζονταν τράπεζες και ΔΕΗ αρχίκά. Το ενδιαφέρον σήμερα το βράδυ στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Αυτά για όσους παρακολουθούν τράπεζες, αφού αναμένονται εισροές που θα τις επηρεάσουν. Σε Εθνική και Eurobank στηρίζονται οι αγοραστές για είσοδο των μετοχών στους δείκτες που παίζουν τα μεγάλα παιδιά.

Όσοι δεν κοιτάμε δείκτες και κυρίως τράπεζες, αλλά μετοχές με καλά αποτελέσματα εδώ και χρόνια και χαμηλή αποτίμηση δεν μας απασχολεί και ιδιαίτερα τι θα πει ο οίκος.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Μια ματιά στα ιστορικά γραφήματα των μετοχών δείχνει πως όποιοι κοίταζαν τράπεζες κάηκαν. Όσοι κοίταζαν φθηνές μετοχές είδαν να είναι σε τιμές που αντιστοιχούν σε υψηλά πολλών ετών.

Δείτε παρακάτω το γράφημα της Πετρόπουλος και βγάλτε συμπεράσματα. Πολλές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν αντίστοιχα γραφήματα. Βέβαια και κάποια από τα βαριά χαρτιά επίσης είναι σε υψηλά πολλών ετών ή και ιστορικά.

Οι τράπεζες είναι σε μερικών μηνών και για να πάρουν κάποιοι τα μισά λεφτά που έβαλαν πριν 5 χρόνια θα πρέπει να μη σταματάνε να κλειδώνουν στο limit up οι εν λόγω μετοχές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική έβγαλε αντίδραση και οι αγοραστές την οδήγησαν υψηλότερα με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα πλην της Alpha Bank που φαίνεται λίγο αδύναμη.

ΔΕΗ: Πιέζεται και σήμερα άμεσα βρέθηκε να χάνει πάνω από 2% με όγκο 30 χιλ. τεμαχίων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσέγγιση των χαμηλών που έχει γράψει ο τίτλος και αν θα τα επιβεβαιώσει και αυτή τη φορά ή θα τα διασπάσει.

ΕΥΔΑΠ: Λόγω καλών αποτελεσμάτων είχε δει τιμές κοντά στα 6,20 ευρώ αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις χάνει έδαφος και προσεγγίζει τα 5,70 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έγινε λίγο πριν το άνοιγμα εκποίηση 163.893 μετοχών με τιμή γύρω από τα 1,56 ευρώ και αξία συναλλαγής 255 χιλ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Με καλή συμπεριφορά από το ξεκίνημα και όγκο 22 χιλ. τεμάχια. Προσπαθεί να προσεγγίσει τα 9 ευρώ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνονται οι εταιρείες που σέβονται το μέτοχο και του δίνουν πληροφόρηση. Δεν αποτελεί έκπληξη η συγκεκριμένη. Μας έχει συνηθίσει με τη συνέπειά της και μακάρι να υπήρχαν και άλλες.

Δημοσίευσε λοιπόν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2019. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 17,7% και ανήλθαν στα 23,9 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 28,6% στις 950 χιλ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 36,5% και διαμορφώθηκαν στις 335 χιλ. ευρώ.

Συγκυριακή και μη επαναλαμβανόμενη η μείωση του περιθωρίου λέει η διοίκηση και κάποια από τα έξοδα που το 2018 πέρασαν στο β΄ τρίμηνο, φέτος πέρασαν στο α’ τρίμηνο.

Ίδια κεφάλαια 32,7 εκατ. ευρώ, καθαρός δανεισμός περί τα 9 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις συνολικά 23 εκατ. ευρώ και αποθέματα 6,4 εκατ. ευρώ. Με αποτίμηση 50 εκατ. ευρώ νομίζουμε πως δεν αδικείται στο ταμπλό.

Q&R: Βγήκαν κάποιες πωλήσεις από βασικούς μετόχους, αλλά υπάρχουν και οι μετοχές που βγαίνουν καθημερινά στο κλείσιμο και αφορούν εκποιήσεις. Δηλαδή να μην περιμένουμε να τις αγοράσουν;

CRETA FARMS: Πήγε θεσμικός και αγόρασε 200 χιλ. τεμάχια. Και μετά τους ρωτά γιατί δεν αγοράζουν καλά χαρτιά από το μικρομεσαία και σου λένε γιατί δεν κάνουν όγκο. Και η συγκεκριμένη έκανε καλό όγκο μόνο λόγω των αγορών των βασικών μετόχων.

Για θεμελιώδη δε συζητάμε. Έχει μία από την υψηλότερη μόχλευση στο ΧΑ και τα κέρδη δεν βγαίνουν εύκολα. Με τα EBITDA κερδίζουν οι τράπεζες όχι οι μέτοχοι. Η τελική γραμμή δείχνει πως ο τζίρος δεν μεταφράζεται σε κέρδη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης