Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Stevo Pendarovski ορκίστηκε πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Stevo Pendarovski ορκίστηκε πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο νικητής των προεδρικών εκλογών (5/5) στη Βόρεια Μακεδονία, ο Stevo Pendarovski ορκίστηκε την Κυριακή (12/5) νέος πρόεδρος της χώρας.
Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της χώρας, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών και υφυπουργοί άλλων χωρών της περιοχής.
Ο Pendarovski ως υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Μαϊου, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 52% έναντι 45% της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska Dankova (το εναπομείναν ποσοστό αντιστοιχεί στα άκυρα ψηφοδέλτια).
Ο Pendarovski υποστηρίχτηκε στις προεδρικές εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Zoran Zaev και DUI του Ali Ahmeti, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Ο 56χρονος Pendarovski διαδέχεται στο αξίωμα του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας τον Georgi Ivanov ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE.
Η θητεία του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας διαρκεί πέντε χρόνια.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης