Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Στην διάρκεια της κρίσης οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας έγιναν πιο αποδοτικές

Παυλόπουλος: Στην διάρκεια της κρίσης οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας έγιναν πιο αποδοτικές
Τι ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος για τις σχέσεις Κίνας - ΕΕ
Tο γεγονός πως το ότι κατά την διάρκεια της κρίσης οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας όχι μόνο δεν εθίγησαν, αλλά έγιναν ακόμη καλύτερες, ακόμη πιο αποδοτικές, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει πόσο βαθιές είναι οι ρίζες των σχέσεων των δυο χωρών.
Ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων XINHUA, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, σημείωσε πως «αυτό που προσδοκώ είναι οι, ήδη πολύ καλές, σχέσεις που έχουμε με την Κίνα να γίνουν ακόμη καλύτερες, στενότερες και πιο παραγωγικές».
Διευκρίνισε πως «εμείς, οι Έλληνες, ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα απομονωμένη από τον διεθνή περίγυρο, μέσα στον οποίο ζούμε.
Πάντα την Ελλάδα την βλέπουμε ως ένα δυναμικό μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και, ιδίως, ως έναν από τους βασικούς Εταίρους της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι όσο καλύτερες είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, αυτό διευκολύνει και τις σχέσεις της Κίνας με την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «οι δύο Λαοί μας έχουν σχέσεις οι οποίες δε βασίζονται σε κάτι το επιφανειακό, το ευκαιριακό και το συγκυριακό. Είναι σχέσεις που βασίζονται, πολύ περισσότερο, στον ρόλο που η κάθε Χώρα οραματίζεται για τον Λαό της», προσθέτοντας πως «αυτή η πορεία των σχέσεων ήταν η βάση, πάνω στην οποία στηριζόμαστε και τώρα και οι σχέσεις θα γίνονται ολοένα και καλύτερες».
Κατά τον ίδιο, «για να πάνε καλά οι οικονομικές σχέσεις, πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια των Λαών και στην αλληλοκατανόηση.
Και αυτό είναι κάτι το οποίο βοηθάει για να δούμε και το πώς οι σχέσεις αυτές διαγράφονται στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας της Κίνας, «Μια Ζώνη-ένας Δρόμος».
Η Ελλάδα επικροτεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αναμένει πολλά από αυτή.
Γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχει να κάνει και με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Εμείς, οι Έλληνες, που ευνοούμε αυτήν την πρωτοβουλία της Κίνας, βλέπουμε ότι ο Δρόμος αυτός - αυτή η Ζώνη - στην ουσία φέρνει πιο κοντά την Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Παγκόσμια Οικονομία, αλλά και για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Μην υποτιμάμε αυτήν την παράμετρο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», είπε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, τόνισε ότι η Ειρήνη του Κόσμου εξαρτάται, εν πολλοίς, από το Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών, από την σύνθεσή τους, την αλληλοκατανόησή τους και πως «η Ελλάδα και η Κίνα, λόγω των Πολιτισμών τους, είναι κατ’ εξοχήν ικανές να δώσουν το παράδειγμα για το τι σημαίνει Διάλογος των Πολιτισμών και πόσο μπορεί αυτός να συμβάλλει στην εμπέδωση της Παγκόσμιας Ειρήνης».
Επανέλαβε ότι «ζούμε ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς και πρέπει να υπερασπισθούμε πριν από όλα τον Άνθρωπο, την Δικαιοσύνη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Εάν δεν το πράξουμε μέσω Διαλόγου των Πολιτισμών δεν υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος να το κάνουμε».
Σε ερώτηση για το πως βλέπει το Συνέδριο του Διαλόγου του Ασιατικού Πολιτισμού που θα γίνει στην Κίνα, επεσήμανε πως θα είναι η καλύτερη ευκαιρία να επισημανθεί το πόσο μεγάλη είναι η αξία του Διαλόγου ανάμεσα στους Πολιτισμούς και πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι όλη η Ασία  μπορεί, μέσα από τον Πολιτισμό, να επικοινωνεί με την Δύση.
«Ανατολή και Δύση έχουν πολύ περισσότερα που τις ενώνουν, από εκείνα που τις χωρίζουν.
Και η συνεργασία μας δεν είναι μόνον οικονομική.
Για να αποδώσει οικονομικά, πρέπει προηγουμένως να στηρίζεται και στον Πολιτισμό, σε κοινές αρχές και αξίες», σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο.
Με αφορμή την επέτειο φέτος για τα 70 χρόνια της εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σημείωσε πως ήταν περίοδος αλματώδους δημιουργίας από πλευράς Κίνας.
«Η εξέλιξη της Κίνας, σε αυτά τα χρόνια, είναι κάτι το οποίο έχει εντυπωσιάσει όλο τον Κόσμο.
Είναι ένας τρόπος ανάπτυξης, τον οποίο έχει επιλέξει η Κίνα, με βάση τις δικές της αρχές, τις δικές της αξίες, τον δικό της τρόπο να βλέπει την Οικονομία.
Μπορεί να έχουμε διαφορετικούς τρόπους.
Εμείς, οι Έλληνες, σεβόμαστε όμως τον τρόπο που βλέπουν άλλοι την Οικονομία.
Αλλά θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεργασθούμε, παρά τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να πάρουμε τις οικονομικές αποφάσεις.
Η Κίνα, λοιπόν, είναι σήμερα μια μεγάλη οικονομική δύναμη.
Και είναι κάτι το οποίο και εκτιμούμε και θέλουμε να συνεχισθεί, για το καλό όλων», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
«Είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας.
Επειδή όμως, όπως είπα, εμείς, οι Έλληνες, δεν θεωρούμε την Ελλάδα απομονωμένη από τον διεθνή περίγυρο και την Ευρώπη, γι΄αυτό και βλέπουμε την πρόοδο της Κίνας ως μια πρόοδο που μπορεί να συμβάλλει, ώστε οι σχέσεις της Κίνας να γίνονται ολοένα και καλύτερες με την Διεθνή Κοινότητα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε και ευχήθηκε η Κίνα να συνεχίσει να προοδεύει και, κυρίως, αυτή η πρόοδος να βασίζεται και πάνω στο κεκτημένο του Κινεζικού Πολιτισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης