Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος Maduro κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ως κατάσκοπο της CIA

Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος Maduro κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ως κατάσκοπο της CIA
Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι ο Figera στρατολογήθηκε από την CIA πριν από περισσότερο από έναν χρόνο και ότι εργαζόταν ως προδότης
«Προδότη και χαφιέ» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nikolas Maduro τον πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Manuel Ricardo Christofer Figera ο οποίος κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με την CIA.
Ο Maduro κατονόμασε επίσης τον Figera ως έναν από τους διοργανωτές της, όπως την ονόμασε, απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση την 30η Απριλίου.
«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι ο Figera στρατολογήθηκε από την CIA πριν από περισσότερο από έναν χρόνο και ότι εργαζόταν ως προδότης, ως χαφιές, ως μυστικός πράκτορας από την κορυφή της Sebin», δήλωσε ο Maduro σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε αποδείξεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Figera συντόνισε το πραξικόπημα που απέτυχε, το οποίο είχε ζητήσει να γίνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Juan Guaido το πρωί της 30ης Απριλίου.
Ο στρατηγός Figera έχει έκτοτε αποσκιρτήσει, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence. Ωστόσο "σύντομα, η δικαιοσύνη θα τον πιάσει και θα πληρώσει το τίμημα της προδοσίας του", διαβεβαίωσε επίσης ο Maduro.
Κατά την αποτυχημένη αυτή εξέγερση, ο Figera φέρεται επίσης ότι βοήθησε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον Leopoldo Lopes, να δραπετεύσει ενώ βρισκόταν σε κατ'οίκον περιορισμό.
Οι κατηγορίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι αρχές της Βενεζουέλας κατά των "προδοτών" που ευθύνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση Maduro, για το αποτυχημένο κίνημα της 30ης Απριλίου.
Η αποτυχημένη αυτή εξέγερση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Guaido, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, οδήγησε διάφορους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταφύγουν σε ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα Καράκας ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σε δικαστικό επίπεδο, οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες για "ύψιστη προδοσία" και "συνωμοσία" σε δέκα βουλευτές που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο κίνημα της 30ής Απριλίου εναντίον του Maduro.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Edward Samprano, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε στο Καράκας, ενώ άλλοι τρεις βουλευτές έχουν καταφύγει σε διπλωματικές αντιπροσωπείες άλλων χωρών και ένας τέταρτος, ο Luiz Florido, ανακοίνωσε σε βίντεο ότι εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα και κατέφυγε στην Κολομβία για να "προστατευθεί από ένα καθεστώς που προτίθεται να φυλακίσει βουλευτές".
Το κίνημα της 30ης Απριλίου απέτυχε καθώς δεν υποστηρίχθηκε από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης