Τελευταία Νέα
Οικονομία

Nowotny (ΕΚΤ): Ισχυρότερη η οικονομία στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Nowotny (ΕΚΤ): Ισχυρότερη η οικονομία στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2019
Το ενδεχόμενο να βαθύνουν περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι κάτι που συζητείται στην ΕΚΤ
Ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2019 προβλέπει ο Ewald Nowotny, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι έχει διαφανεί μια ισχυροποίηση της οικονομίας στην ΕΕ.
Μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστρίας δήλωσε πως το «το ενδεχόμενο να βαθύνουν περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι κάτι που συζητείται στην ΕΚΤ».
Όπως τονίζει ο Nowotny οι αγορές κακώς ερμήνευσαν τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi ως παράταση της χαλάρωσης της νομισματική πολιτική.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε τον Απρίλιο ότι η ΕΚΤ θα μελετήσει μέτρα για την άμβλυνση των αρνητικών επιτοκίων στις εμπορικές τράπεζες, γεγονός που οδήγησε ορισμένους παράγοντες της αγοράς να πιστέψουν ότι η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται να διατηρήσει μια υπερβολικά εύκολη πολιτική για παρατεταμένη περίοδο, στην ευρωζώνη.
«Δεν ήταν αυτό που προσπαθήσαμε να πούμε», δήλωσε ο Nowotny, προσθέτοντας ότι ήταν πρόωρο να συζητήσουμε για το επόμενο βήμα στην περίπτωση που η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδυνόταν περαιτέρω».
Ο Nowotny, ο οποίος έχει συχνά επικρίνει τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής που έλαβε κατά το παρελθόν η ΕΚΤ, δήλωσε ότι αναμένει από την ευρωζώνη να επιδείξει ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Εάν η ανάπτυξη δεν ανακάμψει, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει τα επόμενα βήματα της», δήλωσε προσθέτοντας ότι η επανάληψη της ποσοτικής χαλάρωσης είναι τεχνικά δυνατή.
Ο Nowotny είπε ότι η ΕΚΤ δεν συζητά για την εμβάθυνση των αρνητικών επιτοκίων και ότι η επιλογή της θέσπισης ανώτατου ορίου για τους μακροπρόθεσμους συντελεστές - όπως ένας που εισήγαγε η Τράπεζα της Ιαπωνίας - ήταν αδιανόητος.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αποδώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την κρίση.
Ωστόσο, με την εξασθενημένη εξωτερική ζήτηση που επιβάλλει φόρο στην εξαγωγική δύναμη της Γερμανίας, η ΕΚΤ πιέζεται να κάνει περισσότερα για να στηρίξει το μπλοκ - αν και με μια εξαντλημένη εργαλειοθήκη πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης