Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Πρώην αναλυτής κατηγορείται για διαρροή εγγράφων για τις στοχευμένες δολοφονίες με drones από την κυβέρνηση Obama

tags :
ΗΠΑ: Πρώην αναλυτής κατηγορείται για διαρροή εγγράφων για τις στοχευμένες δολοφονίες με drones από την κυβέρνηση Obama
ΗΠΑ: Πρώην αναλυτής κατηγορείται για διαρροή εγγράφων για τις στοχευμένες δολοφονίες με drones από την κυβέρνηση Obama
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον ενός πρώην αναλυτή των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου B. Obama, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Daniel Everet Heil κατηγορείται ότι έκλεψε έγγραφα για το πρόγραμμα αυτό και ότι τα έδωσε σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο. Βάσει της περιγραφής όμως φαίνεται να πρόκειται για τον Τζέρεμι Σάχι του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Intercept ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015.
Ο 31χρονος Heil, που συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί στο Νάσβιλ του Τενεσί, είναι ο τρίτος άνθρωπος που κατηγορείται στην υπόθεση αυτή των διαρροών. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη.
Μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Heil εργαζόταν στην NSA από το 2009 ως το 2013 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αφού έφυγε από τον στρατό εργάστηκε στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), που είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω δορυφορικών εικόνων.
Ο Χέιλ συνάντησε τον δημοσιογράφο σε βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, όταν ο Sahil προωθούσε το βιβλίο του "Dirty Wars”.
Επί ένα χρόνο, όταν εργαζόταν στην NGA, φέρεται να παρέδιδε στον δημοσιογράφο απόρρητα έγγραφα τα οποία εκείνος χρησιμοποίησε σε έρευνά του που δημοσιεύθηκε στο The Intercept τον Οκτώβριο του 2015. Με τίτλο "The Drone Papers” η έρευνα αυτή αποκάλυπτε το πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών του αμερικανικού στρατού μέσω drones στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία.
Έκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Obama και στη συνέχεια υπό τον D. Trump ενίσχυσε τις προσπάθειές της να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις διαρροές, τους οποίους ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει "προδότες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης