Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δύο γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στην Μπουρκίνα Φάσο

tags :
Δύο γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στην Μπουρκίνα Φάσο
Γαλλία: Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στην Μπουρκίνα Φάσο
Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, όπως ανακοίνωσε στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επρόκειτο για μια "σύνθετη" επιχείρηση εναντίον μιας "τρομοκρατικής οργάνωσης" που κρατούσε ομήρους δύο Γάλλους πολίτες, μια Αμερικανίδα και μια Νοτιοκορεάτισσα.
Όλοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.
Οι δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, κρατούνταν εδώ και 28 ημέρες.
Οι δύο Γάλλοι, ο Πατρίκ Πικέ και ο Λοράν Λασιμουϊγιά, είχαν απαχθεί την 1η Μαΐου ενώ έκαναν σαφάρι στο γειτονικό Μπενίν, στο Εθνικό Πάρκο Πεντζάρι, στα σύνορα των δύο χωρών.
Ο ντόπιος οδηγός τους βρέθηκε αργότερα νεκρός, γαζωμένος από σφαίρες, ενώ το όχημά τους είχε καεί.
Η επιχείρηση για την απελευθέρωση των τεσσάρων έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, χάρη στην κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην υποσαχάρια Αφρική (δύναμη Μπαρκάν) για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή, σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν δύο Γάλλοι πεζοναύτες, οι Σεντρίκ ντε Πιερεπόν και Αλέν Μπερτονσελό.
Οι ένοπλες δυνάμεις διευκρίνισαν ότι η επίθεση για την απελευθέρωση των ομήρων, την οποία είχε διατάξει νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αποφασίστηκε προκειμένου να μην παραδοθούν οι άνθρωποι αυτοί στους τζιχαντιστές της Κατίμπα Μασίνα.
Η οργάνωση αυτή, που αποκαλείται επίσης και Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μασίνα (FLM), εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και δρα κατά κύριο λόγο στο κεντρικό Μαλί.
Η ονομασία "Μασίνα" παραπέμπει στη θεοκρατική αυτοκρατορία των Φουλάνι που είχε ιδρύσει τον 19ο αιώνα ο δερβίσης Σέκου Αμάντου.
Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν το Παρίσι για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων και συλλυπήθηκαν την κυβέρνηση για τον θάνατο των δύο στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αφρικής, Τάιμπορ Νάγκι.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να μην ταξιδεύουν σε περιοχές του Μπενίν, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να απαχθούν.
Στη βόρεια και ανατολική Μπουρκίνα Φάσο δρουν εξτρεμιστές ισλαμιστές, αλλά επίσης και διακινητές ανθρώπων, η δράση των οποίων έχει οδηγήσει στην εκτόπιση περίπου 100.000 κατοίκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης