Διεθνή

Euractiv: Αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές οι Γάλλοι - Μόλις στο 40% αναμένεται η συμμετοχή

Euractiv: Αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές οι Γάλλοι - Μόλις στο 40% αναμένεται η συμμετοχή
Τα γαλλικά κόμματα δεν πείθουν τους ψηφοφόρους
Ούτε λίγο ούτε πολύ, 33 ψηφοδέλτια συμμετέχουν στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου στη Γαλλία. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο γαλλικός λαός έχει κινητοποιηθεί ενόψει της ψηφοφορίας, σημειώνει το Euractiv, παρόλο που ο πρόεδρός Εmmanuel Macron, είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης.
Παρά τη σχετική αδιαφορία του εκλογικού σώματος, ο αριθμός των ψηφοδελτίων με 79 υποψήφιους ευρωβουλευτές το καθένα --περιλαμβανομένων τριών ψηφοδελτίων των «κίτρινων γιλέκων»-- αποτελεί ρεκόρ.
Μακράν πρώτα στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Marine Lepen και το κεντρώο «Δημοκρατία Εμπρός!» (LREM) του προέδρου Μacron.
Το LREM ήταν πρώτο για αρκετούς μήνες, όμως αυτή την εβδομάδα το RN πήρε προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για τους οργανισμούς Paris Match, CNews και Sud Radio.
Άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την OpinionWay έδωσε στο κόμμα της Λεπέν 24% των προθέσεων ψήφου και στο LREM 21%.
Ακολουθούν τα παραδοσιακά κόμματα, με του δεξιό ρεπουμπλικανικό κόμμα  να βρίσκεται στο 15%.
Όλα τα άλλα έχουν ποσοστά κάτω από 10%: το κόμμα Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι στο 9%, η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία στο 8,5%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)-Δημόσια Πλατεία (Place publique, ένα αριστερό κόμμα που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Ραφαέλ Γκλικσμάν, γιο του φιλοσόφου Αντρέ Γκλικσμάν, και ο τίτλος του παραπέμπει στα κινήματα των πλατειών -- Ταχρίρ, Μεϊντάν κλπ.) στο 5%.
Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) και το αριστερό κόμμα του Benoti Hamon Generation.s βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από το 5%, που είναι στη Γαλλία το όριο για να εκλέξουν ευρωβουλευτές.
Τα «κίτρινα γιλέκα» θα εκπροσωπηθούν από τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια, παρόλο που το περασμένο σαββατοκύριακο σηματοδότησε την ασθενέστερη κινητοποίησή τους από την αρχή του κινήματος: «Evolution citoyenne» (Εξέλιξη των πολιτών), «Alliance jaune» (Κίτρινη συμμαχία) και «Mouvement pour l'initiative citoyenne» (Κίνηση για την πρωτοβουλία των πολιτών).
Αν τα «κίτρινα γιλέκα» κατέβαζαν ένα κοινό ψηφοδέλτιο, θα μπορούσαν να κερδίσουν 12% των ψήφων, έγραψε η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, επικαλούμενη πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos.
Τώρα συγκεντρώνουν μόλις 2%.
Το κίνημα φέρεται πάντως να εξασφαλίζει ψήφους από τον Εθνικό Συναγερμό της Lepen και την Ανυπότακτη Γαλλία του Melancon.
Ωστόσο τα πολλά ψηφοδέλτια δεν φαίνεται να πείθουν περισσότερους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει μόλις γύρω στο 40%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης