Τελευταία Νέα
Οικονομία

"Μυστική" συνάντηση Τσακαλώτου - Scholz στο Βερολίνο για την μείωση των πλεονασμάτων - Μόνος ο Χουλιαράκης έκλεισε την 3η αξιολόγηση

tags :
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν αιφνιδίασαν τους Ευρωπαίους
Απόντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου έκλεισε την Τετάρτη η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών άφησε στον Γιώργο Χουλιαράκη τη σύνοψη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.
Ο ίδιος έπρεπε να μεταβεί στο Βερολίνο για να παρευρεθεί στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Στην ίδια σύνοδο παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, με τον οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε στο περιθώριο μια σύντομη συνάντηση.
Οπως ήταν φυσικό, βασικό θέμα στη συζήτηση ήταν το «πακέτο» ελαφρύνσεων Τσίπρα, ενώ έμφαση τόσο από τον Ολαφ Σολτς όσο και από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών που μπήκαν εμβόλιμα στο «πηγαδάκι» ήταν το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο.
Το σχέδιο προβλέπει κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό χρημάτων ύψους 5,55 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν συνολικά στο 3% του ΑΕΠ ώς το 2022 και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαμηλώσει κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ τον στόχο στα πλεονάσματα.
Το ποσό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή «εγγύησης» προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-2023 οι στόχοι στα πλεονάσματα να χαμηλώσουν στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.
Το ελληνικό σχέδιο έπρεπε να γίνει πλήρως κατανοητό στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως έκρινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να υπάρξει ένα περιθώριο μέχρι την επόμενη Πέμπτη 16 Μαΐου που θα συνεδριάσει το Eurogroup για να μπορέσουν να το δουλέψουν…
Ετσι, αν το θέμα δεν έρθει προς 10λεπτη συζήτηση στην επίσημη «ατζέντα» της υπουργικής συνόδου της ευρωζώνης την επόμενη Πέμπτη (η Ελλάδα δεν είναι προσώρας μέσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών), κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό να συμβεί, τότε θα συζητηθεί στο Εurogroup της 13ης Ιουνίου.
Μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν αιφνιδίασαν τους Ευρωπαίους.
Πρόσωπα-κλειδιά ήταν από καιρό ενήμερα για τα ελληνικά σχέδια, ενώ σε συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές είχαν διατυπώσει μάλιστα την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν παραβιάζει τους όρους του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.
Από τη στιγμή, μάλιστα, που τα χρήματα των πλεονασμάτων (θα ληφθούν από το «μαξιλάρι» των εσόδων των 31 δισ. ευρώ) υπάρχουν και θα βρίσκονται «παρκαρισμένα» στον ειδικό λογαριασμό και ως εκ τούτου δίνονται διασφαλίσεις έναντι ενός ενδεχόμενου «ξαφνικού ατυχήματος» στην ελληνική οικονομία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης