Τελευταία Νέα
Speculator

Απώλειες έως και 27% από τα υψηλά τους για τις μετοχές του FTSE 25 – Ραγδαία επιδείνωση της ψυχολογίας

Απώλειες έως και 27% από τα υψηλά τους για τις μετοχές του FTSE 25 – Ραγδαία επιδείνωση της ψυχολογίας
Επιβεβαιώνεται το ρητό των αγορών «sell in May and go away» - Χρήζει αυξημένης προσοχής ο συγκεκριμένος μήνας λένε αναλυτές
Διαστάσεις πανικού παραλίγο να πάρει η χθεσινή (9/5) συνεδρίαση η οποία όχι μόνο αποτυπώθηκε στο ταμπλό με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών να «γέρνει» υπέρ των πτωτικών με αναλογία 10/1 ενδοσυνεδριακά, αλλά αποτυπώθηκε και στην ψυχολογία των επενδυτών.
Ο γενικός δείκτης έφτασε ενδοσυνεδριακά να προσεγγίζει τις 720 μονάδες, ένα σημείο που σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, κάνει διόρθωση μέχρι εκεί λογική.
Η υποχώρηση πάντως των διεθνών αγορών αλλά και το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα, έχει θορυβήσει αρκετούς.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψει κάποιος στην ανάλυσή του πως η αγορά από την αρχή του έτους είχε κινηθεί μόνιμα ανοδικά έχοντας καταγράψει άνοδο έως και 27% στις 23/4 όταν έγραψε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό 10 μηνών στις 785 μονάδες.
Πολλές μετοχές κατέγραψαν μνημειώδες ράλι και η διόρθωση αναμενόταν να είναι βίαιη όπως η άνοδος σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Ωστόσο για κάποιες μετοχές η πτώση δεν συνδέεται με την άνοδο και δεν πρόκειται για διόρθωση.
Όπως για παράδειγμα η περίπτωση της ΔΕΗ.
Η μετοχή σε σύγκριση με τα υψηλά της (1,839 ευρώ στις 17/4), καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ανέρχονται στο 26,7% και οι απώλειες αυτές οφείλονται αποκλειστικά στις ζημιές που δημοσίευσε για τη χρήση 2018.
Από την αρχή του έτους ενισχύεται μόλις 4%.  
Από την άλλη, οι απώλειες της Τράπεζας Πειραιώς, με υψηλό τα 1,8950 ευρώ στις 12/4, ανέρχονται στο 21,2%, αλλά η μετοχή εξακολουθεί να έχει κέρδη από την αρχή του έτους 78% περίπου.
Επομένως αποτελεί μία λογική διόρθωση.
Η Alpha Bank ακολουθεί με πτώση 20,6% από τα υψηλά της και κέρδη 10,6% από την αρχή του έτους.
Η Viohalco υποχωρεί κατά 14% από τα υψηλά της και μάλιστα γύρισε απότομα από τα 3,53 ευρώ.
Απώλειες οριακά χαμηλότερες από 13% καταγράφει η Ελλάκτωρ, η Fourlis υποχωρεί 12,5% από τα δικά της υψηλά έτους, η Τιτάν 11,86%, ο ΑΔΜΗΕ 11,75%, ο ΟΤΕ 10,7%, η Grivalia 10% όπως και ο ΟΛΠ, η Eurobank 9,69%, η ΕΧΑΕ 9,57%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 9,4%, ο ΟΠΑΠ 8% όπως και η Μυτιληναίος, η Jumbo 7,1% αλλά έχει κόψει και προμέρισμα, η Εθνική Τράπεζα 6,6% και η Lamda 6,3%.
Μικρότερες είναι οι απώλειες για την Aegean (5,6%), την Τέρνα Ενεργειακή (4,2%) και για την Σαράντης (3,2%).
Τις μικρότερες απώλειες από τα υψηλά έτους τα οποία είναι και ιστορικά έχει η Coca Cola (3%) καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε την διανομή έκτακτου μερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή.
Αναλυτές σημειώνουν πως ο Μάιος λόγω ειδικών συνθηκών (εσωτερικών και εξωτερικών) και υψηλής μεταβλητότητας, χρήζει αυξημένης προσοχής, δίνοντας την δυνατότητα για επανατοποθετήσεις (χωρίς βιασύνη), σε χαμηλότερα επίπεδα ή trading για τους ποιο τολμηρούς

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης