Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους εις βάρος της ανάπτυξης - Κριτική στις εξαγγελίες Τσίπρα

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους εις βάρος της ανάπτυξης - Κριτική στις εξαγγελίες Τσίπρα
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Peter Dolman, άσκησε σκληρή κριτική στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης
Σκληρή κριτική στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο άσκησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Peter Dolman, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αδύναμη παρά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί και όχι σε πρόσκαιρα μέτρα.
«Δυστυχώς κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε εστιάζοντας στις μειώσεις του ΦΠΑ και στην εισαγωγή νέων εξαιρέσεων που όπως υπογράμμισε καθιστούν πιο «ρηχή» τη φορολογική βάση.
Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε προληπτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιθανές δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που το ΔΝΤ το έχει υπολογίσει έως 9 δισ. ευρώ.

Υψηλοί οι φόροι

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι αδύναμη και τόνισε «η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους προς τους δανειστές αλλά με τίμημα τη χαμηλότερη ανάπτυξη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Dolman υποστήριξε ότι «παρά την επιστροφή στις αγορές, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη».

Τα κόκκινα δάνεια

Ο Dolman αναφέρθηκε και στις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια είναι στα θέματα προτεραιότητας και στο πλαίσιο κυβέρνησης και τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιλύσουν το ζήτημα.
«Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω νόμιμων εργαλείων», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης