Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Πειραιώς -8%, ΔΕΗ -6% το ΧΑ -1,94% στις 728 μον. ορατές οι 700 μον. λόγω παραχολογίας Τσίπρα και ΗΠΑ - Κίνας - Επιδείνωση στα ομόλογα 3,53%

tags :
Με Πειραιώς -8%, ΔΕΗ -6% το ΧΑ -1,94% στις 728 μον. ορατές οι 700 μον. λόγω παραχολογίας Τσίπρα και ΗΠΑ - Κίνας - Επιδείνωση στα ομόλογα 3,53%
Η κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι παροχές και η πολιτική αντιπαράθεση αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
(upd18)Συνεχίστηκε η διορθωτική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων απόρροια της παροχολογίας Τσίπρα που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές.
Το ήδη αρνητικό κλίμα επιτείνεται και από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με επίκεντρο τον εμπορικό πόλεμο ενώ συνεχίζονται και οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία -1,2% ενώ o Dow στην Wall Street καταγράφει απώλειες -1,6% 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 729 μονάδες κάτω από τις κρίσιμες 750 μονάδες ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολούθως οι 700 μονάδες.

Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -8,34% η οποία έχει σωρευτικές απώλειες το τελευταίο διήμερο -15,31% ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες περιόρισαν τις ισχυρές απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς
Ειδικότερα η Eurobank έκλεισε -3,97% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,85% και Εθνική -1,05%.
Ασφυκτικές πιέσεις κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η Eurobank με απώλειες που έφτασαν το -7,24% καθώς με βάση ορισμένες πληροφορίες αρκετά χαρτοφυλάκια σκοπίμως πίεσαν τη μετοχή αγοράζοντας όμως σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, διακινήθηκαν 550 χιλ. μετοχές από την Bank of America, 300 χιλ. μετοχές από την JP Morgan, 100 χιλ. από την Morgan Stanley και 200 χιλ. μετοχές από την Credit Suisse.
Στόχος είναι να κερδοσκοπήσουν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του MSCI στις 13 Μαΐου καθώς επίκειται αναβάθμιση της
Eurobank και της Εθνικής με εκτιμώμενες εισροές από 125-140 εκατ. μετοχές
Αρνητική ήταν και η εικόνα στον FTSE 25 με την ΔΕΗ να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες -5,87% με χαμηλό ημέρας -6,77% ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε με πτωση -3,02% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές  ομόλογο στο 3,53% και το ιταλικό 10ετές στο 2,67% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 86 μονάδες βάσης..

Επίσης επιδεινωση καταγράφεται και στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 319 μονάδες βάσης από 314 μονάδες βάσης.
Απρόβλεπτες διαστάσεις έχει αρχίζει να προσλαμβάνει η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας και εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης, οι αναδυόμενες αγορές όπως της Αθήνας είναι περισσότερο εκτεθειμένες ενώ από την άλλη τόσο η πολιτική αντιπαράθεση όσο και οι  εξαγγελίες- παροχές του κ. Τσίπρα αποδοκιμάζονται από τους ξένους επενδυτές και αυτό φάνηκε και στην αγορά ομολόγων αλλά και στο χρηματιστήριο.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He θα μεταβεί σήμερα 9/5 στις ΗΠΑ.
Από την άλλη, η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί ψήφο αποδοκιμασίας στις παροχές Τσίπρα καθώς οι επενδυτές του χρηματιστηρίου – ειδικά οι ξένοι – δεν αρέσκονται στην παροχολογία καθώς θεωρούνται ενδείξεις αν όχι αποδείξεις ασυνέπειας από τις δεσμευτικές υποχρεώσεις της Ελλάδος, έναντι των δανειστών.
Σκληρή κριτική στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης άσκησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, P. Dolman επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους εις βάρος της ανάπτυξης ενώ για τις ελληνικές τράπεζες τονίσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω νόμιμων εργαλείων.
Και ενώ η 3η έκθεση για την ελληνική οικονομία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν στις 5 Ιουνίου 2019, οι επικεφαλής  των πιστωτών έδειξαν να μην αιφνιδιάζονται ούτε από τα μέτρα Τσίπρα αλλά ούτε και από την πρόταση για τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ παρέπεμψαν το ελληνικό αίτημα στο Εurogroup της 13ης Ιουνίου, μετά δηλαδή τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών με τον Γενικό Δείκτη στο -0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,33%
Περί τις 16:30 κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -9,2% και Eurobank -7,24%  αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE με επίκεντρο την ΔΕΗ -6,7% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,76% ενώ ο Γενικό Δείκτη στο -2,65%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης οι τράπεζες περιόρισαν τις απώλειες με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε κοντά  στα χαμηλά της ημέρας
Τελικά στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 578,29 μονάδες με απώλειες -2,92%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,94% στις 728 μονάδες έχοντας υψηλό στις 741,74 μονάδες και χαμηλό στις 723,35 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54 εκατ.  ευρώ, εξ αυτών τα 3,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα Εθνικής, ο όγκος 31 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 23 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,6 εκατ. ευρώ και όγκου 1,95 εκατ. τεμάχια διακίνησε η Εθνική


Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728 μονάδες κάτω από τις κρίσιμες τεχνικά 750 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθούν οι 700 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 578 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 530-540 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630- 640 μονάδες

Τραπεζικά και εταιρικά νέα

Σημαντικές εκπλήξεις φαίνεται ότι επιφυλάσσει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας στο investment day στις 16 Μαΐου 2019 στο Λονδίνο που θα παρουσιάσει το νέο τριετές business plan που θα αφορά τον μετασχηματισμό και την στοχοθεσία έως το 2022.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές παραμέτρους οι οποίες δύνανται να δώσουν ισχυρή ώθηση στην μετοχή και στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Πριν τις 16 Μαΐου 2019 θα έχει προηγηθεί η αναβάθμιση της μετοχής της Εθνικής στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International αργά το βράδυ στις 13 Μαΐου 2019.
Η Εθνική και η Eurobank θα αναβαθμιστούν και αναμένονται εισροές 128 με 140 εκατ μετοχές κατά βάση στην Eurobank έως τα τέλη Μαίου 2019.
Kατά 10,7% αυξήθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ και ανήλθαν σε 62,9 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2019, από 56,8 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2018.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 12 Ιουνίου 2019, τη διανομή μερίσματος ύψους €0,46 ανά μετοχή, έναντι €0,35 ανά μετοχή που διανεμήθηκε πέρυσι.
Σε εξέλιξη βρίσκοναι οι συζητήσεις Ελλάκτωρα με ΕΛΠΕ και Edison για την πώληση του 22,7% της Εlpedison ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στην ολοκλήρωση του deal.
Σε κάθε περίπτωση όμως το τίμημα δεν θα ξεπεράσει τα 25 εκατ ευρώ και θα κινηθεί στο εύρος 20-25 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι στην Elpedison η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχει το 22,74% ενώ το υπόλοιπο 75,78% κατέχει κοινοπραξία που ελέγχεται από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και την Edison.
Μέσα στο Μάϊο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των νέων διοδίων στην Εγνατία Οδό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία καθώς η επιβολή πολλών και υψηλών διοδίων θα έπληττε δημοσκοπικά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου την κυβέρνηση .
Πρόκειται για 42 νέα διόδια εκ των οποίων οι δύο, σε Σιάτιστα (Κοζάνη) και Αρδάνιο (Έβρος) είναι μετωπικοί και οι υπόλοιποι πλευρικοί.
Ανάδοχος θα είναι η εταιρεία Άκτωρ η οποία εκτελεί το έργο της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, ενώ το έργο είναι προϋπολογισμού περί τα 12 εκατ ευρώ.

Η επικαιρότητα

Η αντιπαράθεση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν σφοδρότατη με βαρείς και προσωπικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία την Παρασκευή.
Σε κάθε περίπτωση, τα πυρά που αντάλλαξαν Τσίπρας - Μητσοτάκης στη Βουλή, με βέλη και από τις δύο πλευρές εναντίον των οικογενειών τους εγκαινιάζουν καθώς φαίνεται μια πολύ έντονη προεκλογική εκστρατεία για το διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις 26 Μαΐου.
Και αν μη τι άλλο, οι δύο μονομάχοι έδωσαν το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές, το φθινόπωρο, με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας όπως επισημαίνει συχνά πυκνά ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις και έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Μήνυμα στην Τουρκία να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 9/5 στο Sibiu της Ρουμανίας ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ.
Επίσης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».
Η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι αφιερωμένη στην περίοδο μετά το Brexit ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ποιοι θα καταλάβουν τα αξιώματα-κλειδιά πέντε ευρωπαϊκών θεσμών.
Στη σύνοδο αυτή, οι 27 της ΕΕ (δεν θα είναι παρούσα η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May) έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν κάθε συζήτηση για το Brexit, με τη Γαλλία να υποστηρίζει πως έχει έρθει η ώρα να βρεθεί στο επίκεντρο «η ευρωπαϊκή ατζέντα».

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Συνεχίστηκαν οι απώλειες στις ασιατικές αγορές, δεχόμενες πιέσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου D. Trump ότι η Κίνα αθέτησε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι η αύξηση των δασμών θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή (10/5).
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -0,93%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,48% στις 2850,95 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -2,31% στις 283332 μονάδες

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας οδηγεί χαμηλότερα τις διεθνείς αγορές, με την Ευρώπη να ακολουθεί την Ασία στην πτώση.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,2% ο CAC στο Παρίσι στο -1,9, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,5% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -1%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,6%, ο S&P στο -1,4%, ο Nasdaq με απώλειες -1,7% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,92% (7,91 δολ.)

Περιορίστηκαν οι απώλειες στις τράπεζες με εξαίρεση την Πειραιώς

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασαν περιόρισαν τις απώλειες με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε με σημαντικές απώλειες .
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,88 ευρώ με πτώση -1,05% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2170 ευρώ με πτώση -1,85% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4940 ευρώ με πτώση -8,34% με όγκο 3,25 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 652 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,69 ευρώ με πτώση -3,97% με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,39 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,19 ευρώ με άνοδο +1,06% με όγκο 324 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 12,66 ευρώ με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ

Με απώλειες και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις στην ΔΕΗ

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  ΔΕΗ, Φουρλής, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο ο ΑΔΜΗΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 32,00 ευρώ με πτώση -0,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,32 ευρώ με πτώση -1,57% και αποτίμηση 5,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3480 ευρώ με πτώση -5,87% και αποτίμηση 313 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6680 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 387 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,8250 ευρώ με πτώση -3,02% και αποτίμηση 2,82 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,20 με πτώση -3,29% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,40 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,92 ευρώ με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,40 ευρώ με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,11 ευρώ με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,32 ευρώ με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,96 ευρώ με πτώση -1,97% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,95 ευρώ με πτώση -3,7% και με την κεφαλαιοποίηση στα 256 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0863 ευρώ με άνοδο +0,35% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,53% - Αποδοκιμάζονται οι παροχές Τσίπρα

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,53% απόρροια των πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια…που δεν επικροτούν τις παροχές Τσίπρα.
Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επίσης επιδεινώνει το κλίμα στα ομόλογα και συνολικά στις αναδυόμενες αγορές.
Λόγω της επιδείνωσης εάν σήμερα πραγματοποιείτο η έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα είχε επιτόκιο 3,15% και προφανώς δεν θα ικανοποιούσαν την Ελλάδα.
Η έκδοση 7ετούς ομολόγου θα αναβληθεί.
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις επιδείνωσης με το 10ετές στο 2,67%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 86 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,23 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,72% με απόδοση αγοράς 1,75% και απόδοση πώλησης 1,70%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,97%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,94 μονάδες βάσης και απόδοση 2,37% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,91 μονάδες βάσης και απόδοση 2,82% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 103,10 μονάδες βάσης και απόδοση 3,33% με απόδοση αγοράς 3,36% και απόδοση πώλησης 3,31%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 103,10 μονάδες βάσης και απόδοση 3,52% με απόδοση αγοράς 3,53% και απόδοση πώλησης 3,50%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 99,64 μονάδες βάσης και απόδοση 3,93%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 97,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 97 μονάδες βάσης και απόδοση 4,41%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 359 μονάδες βάσης από 344 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 319 μονάδες βάσης από 308 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,19% ή 319 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,68%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/5/2019 στο -0,06% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό 0,491% σημειώθηκε στις 9 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,074% που  σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,67% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης