Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Που επικεντρώνονται οι πωλητές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Που επικεντρώνονται οι πωλητές
ΑΓΟΡΑ: Υπάρχουν οι ανησυχίες στο εξωτερικό από τον εμπορικό πόλεμο, έχουμε και εμείς τα δικά μας με τις παροχές που μάλλον δεν άρεσαν και ακουμπήσαμε σε αυτές τις δικαιολογίες για να διορθώσουμε.

Όποιοι παρακολουθούν τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις δεν μπορεί να μην περίμεναν πακέτο παροχών από τον κ.Τσίπρα ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών. Πήγαν την αγορά «κορδόνι» μέχρι το 785 και τώρα διορθώνει. Θα αρκεστούμε σε αυτό.

Αν σπάσουν στηρίξεις που είναι σημαντικές τότε θα πρέπει να εξετάσουμε άλλα πράγματα. Για εμάς πάντως υπάρχουν πολλές ακριβές μετοχές στο ΧΑ. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο τι αγοράζουν.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Οι πρώτες ρευστοποιήσεις επικεντρώνονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Πιέσεις εντοπίζονται και στη ΔΕΗ που άντεχε στις τελευταίες συνεδρίασης, ενώ με μικρό όγκο υποχωρεί η Ελλάκτωρ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζονται και σήμερα οι πιέσεις με επίκεντρο την Τράπεζα Πειραιώς. Μικρή υποχώρηση για τις υπόλοιπες.

ΟΤΕ: Τα βλέμματα σήμερα στη συγκεκριμένη μετοχή, καθώς ο οργανισμός ανακοίνωσε αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Έκτακτο μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή από την ολοκλήρωση της πώλησης της Telekom Albania.

Καλές οι ταμειακές ροές και κινούνται εντός του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση. Λόγω του ΔΠΧΑ 16 ο καθαρός δανεισμός εμφανίζεται στα 1,14 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς την επίδραση του συγκεκριμένου προτύπου είναι στα 732,2 εκατ. ευρώ.

Το περιμέναμε, είχε ενημερώσει η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων χρήσης 2018 και είναι μία εξέλιξη από τα λογιστικά πρότυπα που έχει επίδραση σε πολλές εισηγμένες. Η μετοχή ξεκίνησε με μικρή άνοδο.

ΔΕΗ: Πιέζεται σήμερα και χάνει πάνω από 2% με υψηλό όγκο. Μέσα σε 7 λεπτά συνεδρίασης ο όγκος ξεπερνά τις 130 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΣΤΟΡ: Ο μέτοχος πλειοψηφίας, ήτοι αυτός που βάζει τα λεφτά, θέλει αύξηση 22,7 εκατ. ευρώ ενώ το διοικητικό συμβούλιο είχε λάβει απόφαση για 41 εκατ. ευρώ.

FG EUROPE: Με δεδομένο ότι μένει λιγότερο από 9% να αγοραστεί από τη δημόσια πρόταση, θα περιμέναμε ο προτείνων να ήταν λίγο γαλαντόμος. Μιλάμε για 13% διαφορά μεταξύ τιμήματος που προσφέρει και τιμής στο ταμπλό.

Δηλαδή για 300 χιλ. ευρώ θα χαλάσουμε τις καρδιές μας; Όχι ότι βρίσκουμε το τίμημα χαμηλό, αφού η εισηγμένη έχει μεγάλες υποχρεώσεις και θέλει γερά cash flows για να υπάρξει απομόχλευση. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα τίμημα που θα τους ικανοποιούσε όλους.

Το δεδομένο είναι ότι συνεχίζεται η αποψίλωση στο ΧΑ και φεύγει άλλη μία εισηγμένη. Τυπική διαδικασία η δημόσια πρόταση αφού θα πρέπει να θεωρείται ήδη πετυχημένη. Ελέγχει ο προτείνων ήδη πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, άρα θα γίνει squeeze out.

Τα όρια της μετοχής προσαρμόστηκαν προς τα κάτω αφού με βάση το χθεσινό κλείσιμο η δημόσια πρόταση είναι χαμηλότερη κατά 13,6%. Το είδαμε και αυτό.

ΣΙΔΜΑ -ΜΠΗΤΡΟΣ: Ακουγόταν καιρό και τελικά έγινε. Σε συγκέντρωση οδηγούν τον κλάδο οι τράπεζες αφού αναχρηματοδότησαν τα δάνεια με την προϋπόθεση ότι η Μπήτρος θα δώσει στη ΣΙΔΜΑ τον κλάδο εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων.

Κάτι σαν ενώνουμε τις φτώχειες μας, μας κάνει αυτό. Δεν έχουμε λεπτομέρειες αν υπάρχει όφελος σε ύψος δανείων ή πόσο θα ελαφρύνει από δάνεια η μία και θα βαρύνει η άλλη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης