Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ήπια πτώση έκλεισαν S&P 500 και Nasdaw - Αμετάβλητος ο Dow Jones

Με ήπια πτώση έκλεισαν S&P 500 και Nasdaw - Αμετάβλητος ο Dow Jones
Με ήπια μεταβολή έκλεισε η Wall Street
Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα (8/5) οι κύριοι δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης, μετά τις χθεσινές έντονες πιέσεις (οι υψηλότερες ημερήσιες απώλειές του από τις αρχές Ιανουαρίου 2019) που προκάλεσαν οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος σε ημερήσια βάση, στις 25.967,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,14%, στις 2.880 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υπέστη μεγαλύτερες απώλειες, στο -0,26% και τις 7.943,3 μονάδες.

Image

Οι πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.
Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει το επίσημο σημείωμα για την αύξηση των δασμών σε 25%, από 10% σήμερα, για 200 δισεκ. δολάρια κινεζικών αγαθών.
Οι νέοι δασμολογικοί συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Μαΐου 2019.
Πάντως, σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τουίταρε ότι Αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He, θα ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ.
«Η Κίνα μόλις μας ενημέρωσε ότι τώρα έρχονται (οι αντιπρόεδροι) στις ΗΠΑ για μια συμφωνία.
Θα δούμε», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο σχολίασε πως είναι «ικανοποιημένος» με τους τρέχοντες δασμούς, μετριάζοντας τον ενθουσιασμό.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο δηλώσει απόλυτα έτοιμο να εφαρμόσει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις. στο 25% από 10%, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Κίνας δημοσίευσε νωρίτερα τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο για τον Απρίλιο του 2019, και τα οποία αποδείχτηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 14,2% του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 3%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της χώρας κατέγραψαν άνοδο 4%, έναντι πτώσης 7,6% του Μαρτίου του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για περαιτέρω πτώση της τάξεως του 2,1%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας να διαμορφωθεί στα 13,8 δισ. δολ., από 32,6 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, κάτω των εκτιμήσεων για 34 δισ. δολ.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι "κάποια μέρα" θα συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία για να διαπραγματευτεί μαζί της.
Οι νέες κυρώσεις αφορούν τους τομείς της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού και στόχος τους είναι να ενταθεί η πίεση στην Τεχεράνη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ταυτόχρονα να λάβει και νέα μέτρα αν το Ιράν "δεν αλλάξει ριζικά τη στάση του".
Η εκτελεστική εντολή που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος καλύπτει τις σημαντικότερες, εκτός του πετρελαίου, πηγές εσόδων του Ιράν που συνιστούν το 10% των εξαγωγών του.
Στην ανακοίνωσή του, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Trump επανέλαβε ότι ελπίζει "να συναντηθεί κάποια μέρα με τους ηγέτες του Ιράν για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία".

Οι μεγάλοι χαμένοι και οι κερδισμένοι των τριών κύριων δεικτών:

Image
Image
Image
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης