Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παππάς: Η «έξυπνη» στάθμευση θα κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη

Παππάς: Η «έξυπνη» στάθμευση θα κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη
Η «έξυπνη» στάθμευση θα κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη, υποστηρίζει ο υπουργός κ. Παππάς
Με δημάρχους της Αττικής που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ζήτησαν να ενημερωθούν για το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης» συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός, Νίκος Παππάς.
Με την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα προκύψουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πόλεις ολόκληρης της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για τους δήμους, τους κατοίκους, τα άτομα με αναπηρία και τους επαγγελματίες.
Η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 20ή Μαΐου.
Πρόκειται για ένα έργο με μηδενικές δαπάνες για τους δήμους, αφού η μελέτη εφαρμογής χρηματοδοτείται από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ενώ προβλέπεται και η κάλυψη του κόστους προμήθειας των αισθητήρων, της διαμόρφωσης των επιλεγμένων χώρων (σημάνσεις κλπ) και της αγοράς του εξοπλισμού που θα επιτρέπει τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου.
Μόνη υποχρέωση των δήμων είναι η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης.
Τεχνολογικά, το έργο στηρίζεται σε καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και περιλαμβάνει:

*Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν την επιλεγμένη θέση.
*Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα και τρέχουσες δραστηριότητες στην πόλη. Μέσω της ίδιας τεχνολογίας ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία σε περίπτωση παράνομης κατάληψης της θέσης.
*Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).
*Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, «η εφαρμογή "έξυπνης" στάθμευσης μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις μας, άρα και τους ρύπους, να κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη, να διαμορφώσει μία νέα πηγή εσόδων για τους δήμους.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν αυξάνει τα κόστη για τις δημοτικές αρχές, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα στις περισσότερες περιοχές της χώρας».
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε:
«Επιλέξαμε να "τρέξουμε" ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των δήμων, αφού δεν απαιτεί καμία δαπάνη από τους ΟΤΑ.
Είναι ένα έργο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι πόλεις μας να γίνουν σύγχρονες και βιώσιμες.
Το έργο εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, το οποίο έχει στόχο να φέρει τις νέες τεχνολογίες σε κάθε σημείο της Ελλάδας».
Με τη σειρά τους, οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν:

Γιάννης Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής:
«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υλοποιεί το εθνικό σύστημα διαχείρισης στάθμευσης, ένα πρόγραμμα που αφορά όλους τους δήμους της χώρας.
Η Αγία Παρασκευή έχει μελέτη ελεγχόμενης στάθμευσης και νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να την υλοποιήσουμε».

Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχος Αγίου Δημητρίου:
«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Για τον δήμο μας η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε πολύ ώριμες συνθήκες, καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται σχετικές μελέτες για την πόλη, οι οποίες προβλέπουν δωρεάν στάθμευση για τους κατοίκους των περιοχών πέριξ των τριών σταθμών Μετρό που υπάρχουν στο όριο του δήμου μας.
Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης, θα διευκολύνονται επιτέλους τα άτομα με αναπηρία, έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για τα ΑμεΑ».

Δημήτρης Μπίρμπας, δήμαρχος Αιγάλεω:
«Η πρωτοβουλία του υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά, έρχεται να αντιμετωπίσει, με καινοτόμο και ολοκληρωμένο τρόπο, ζητήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων σε συγκοινωνιακά επιβαρυμένα σημεία των πόλεων.
Δίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο διαχείρισης και ελέγχου της κίνησης στις δημοτικές αρχές».

Γρηγόρης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα:
«Ο Δήμος Βύρωνα που εμείς θέλουμε είναι ένας σύγχρονος δήμος, ένας δήμος του 21ου αιώνα.
Ο δήμος για τον οποίο παλεύουμε, δεν είναι ένας δήμος της κρίσης, ένας δήμος σε κρίση, όπως τον παραλάβαμε.
Αλλά ένας δήμος που οικειοποιείται κάθε καινοτομία που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή του δημότη.
Το ότι η κεντρική διοίκηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο ΨΗΠΤΕ μας ανοίγουν νέες δυνατότητες, είναι για εμάς πολύ σημαντικό».

Σταύρος Κασιμάτης, δήμαρχος Κορυδαλλού:
«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία.
Ιδιαίτερα για τον Κορυδαλλό, που θα επιβαρυνθεί σε τέσσερις-πέντε μήνες από τον σταθμό του Μετρό.
Το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στάθμευσης.
Στο μεταξύ έχουμε φροντίσει για τη μεταφορά του επιβατικού κοινού με mini bus.
Το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των δημοτών μας».

Ανδρέας Ευθυμίου, δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου:
«Θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου ΨΗΠΤΕ για το πρόγραμμα διαμόρφωσης στρατηγικής για τις "έξυπνες" πόλεις και την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης.
Τέτοιες παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν, στο σύνολο της χώρας μας, το επίπεδο της ζωής στις πόλεις και όχι μόνο, είναι ιδιαίτερα θετικές.
Τέτοια συστήματα έχουν άμεση θετική επίπτωση στην τοπική ανάπτυξη και την εθνική μας οικονομία.
Θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που έρχονται να στηρίξουν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το Wifi4GR που βγήκε πρόσφατα σε διαβούλευση».

Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη:
«Το πρόγραμμα αυτό, που θα είναι δωρεάν για τους δήμους, θα ωφελήσει αφάνταστα τους πολίτες και θα βελτιώσει την καθημερινή μας ζωή.
Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί τις βάσεις για τη λειτουργία των πόλεών μας ως πραγματικά έξυπνες».

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Ζωγράφου, Νίκος Κικάκης, κι ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού ΨΗΠΤΕ, Παναγιώτης Μελαχρινός.

Προσεχώς, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναντήσεις στελεχών του υπουργείου με Δημάρχους και άλλων περιοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης