Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBRD: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κύπρου το 2019, στο 3,4%

EBRD: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κύπρου το 2019, στο 3,4%
Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κύπρου αναμένει η EBRD
Επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου αναμένει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) την επόμενη διετία, επικαλούμενη την αύξηση της αβεβαιότητας για τη νήσο.
Σε έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές σε χώρες της περιοχής, αναφέρεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου παρέμεινε σταθερή το 2018 στο 3,9% ενώ για το 2019 θα κατέλθει στο 3,4% και το 2020 στο 3%.
Οι επενδύσεις ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες, καθώς ο τομέας των κατασκευών εξακολούθησε να αναπτύσσεται.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, χάρη στη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας και των μισθολογικών αυξήσεων.
Η ανεργία συνέχισε να παρουσιάζει πτωτική τάση, φθάνοντας το 7,4% τον Ιανουάριο του 2019.
Οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν επίσης θετικά στην ανάπτυξη, βοηθούμενη από την έντονη τουριστική περίοδο.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, σημειώνεται ότι η υγεία του συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς η εξυγίανση της ΣΚΤ το 2018, η ίδρυση της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων από την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα ΜΕΔ από το σημερινό ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό τους.
Λόγω της πώλησης και εκκαθάρισης της ΣΚΤ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους παραμένει μεγάλη σε ποσοστό περίπου 102,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτρέψουν την αναθεώρηση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ από το έτος αυτό και μετά.
Όσον αφορά το μέλλον, τονίζεται ότι ένα λιγότερο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες θα επιβαρύνουν τον τομέα των κατασκευών και την οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με ξένες εταιρείες.
Οι περιορισμοί της ικανότητας στον τομέα του τουρισμού ενδέχεται επίσης να εμποδίσουν την αύξηση του ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της απασχόλησης και οι ψηλότεροι μισθοί αναμένεται να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα και να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Η δημόσια κατανάλωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης