Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διεξαγωγή της διήμερης άσκησης δασικής πυρκαγιάς «ΦΑΕΘΩΝ 2019» της Περιφ.Αττικής, στον Υμηττό

tags :
Διεξαγωγή της διήμερης άσκησης δασικής πυρκαγιάς «ΦΑΕΘΩΝ 2019» της Περιφ.Αττικής, στον Υμηττό
Διεξαγωγή της διήμερης άσκησης δασικής πυρκαγιάς «ΦΑΕΘΩΝ 2019» της Περιφ.Αττικής, στον Υμηττό
Ομαλά εξελίσσεται το σενάριο της εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς στον ορεινό όγκο του Υμηττού με τη συμμετοχή πολιτών και την  καταστολή της από εθελοντικές  οργανώσεις, υπό τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αυτοτελούς  Διεύθυνσης  Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Πρόκειται για την εκπαιδευτική άσκηση πεδίου προσομοίωσης δασικής πυρκαγιάς, με την κωδική ονομασία «ΦΑΕΘΩΝ 2019», που ξεκίνησε χθες με κέντρο αποτίμησης το δημαρχείο Χολαργού και συνεχίζεται σήμερα (στο δημαρχείο Πεντέλης) με έλεγχο του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα.
Κατά το πρώτο σκέλος της άσκησης, η  πυρκαγιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα απειλώντας κατοικημένες περιοχές, με τον δήμο και την  ΕΛΑΣ να καλούν μέσω μεγαφώνων και σειρήνων τον πληθυσμό να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι είχαν εκ των προτέρων προειδοποιηθεί για τη διεξαγωγή της άσκησης και είχαν ενημερωθεί για τα σχετικά μέτρα προστασίας.
Της  «κατάσβεσης»  ακολούθησε συνάντηση αποτίμησης με όλους τους συμμετέχοντες, παρουσία του δημάρχου Ηλίας Αποστολόπουλου,  της αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Σοφίας Κορωναίου και της εντεταλμένης συμβούλου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής  Ιωάννας Τσούπρα.
Κατά την αποτίμηση, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ι. Τσούπρα, «οι ασκούμενοι αξιολογούν τον  βαθμό επίτευξης των αντικειμενικών στόχων της άσκησης ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες και  να ακολουθήσουν  οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες».  
Πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή ασκήσεων», από πλευρά Περιφέρειας, «είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Και η διενέργεια τους  τακτά χρονικά διαστήματα συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την τακτική και σε βάθος δοκιμασία, εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων που καλούνται να διαχειρισθούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Στην άσκηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, το Π.Σ, την ΕΛΑΣ, την Εθελοντική Ομάδα "Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα" καθώς και του ειδικευμένου εθελοντή πολιτικής προστασίας για θέματα δασικών πυρκαγιών Μιλτιάδη Αθανασίου. Επίσης, την υποστήριξαν 20 εθελοντικές οργανώσεις περιοχών περιμετρικά του Υμηττού, το ΕΚΑΒ, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών, το Πανελλήνιο Σωματείο Ασφαλείας "Οδυσσέας" και η Πανελλήνια Ένωση Χειριστών ΣμηΕΑ.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι παραπάνω συμμετέχοντες στην άσκηση της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχίσουν τη δράση τους και αύριο με τη συμμετοχή  τους στην μεγάλη άσκηση με την επωνυμία «Δια Πυρός» που διενεργεί το Π.Σ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης