Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ιράν: Δεν θα αποχωρήσουμε από την πυρηνική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρήσει τις υποχρεώσεις της

ΥΠΕΞ Ιράν: Δεν θα αποχωρήσουμε από την πυρηνική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρήσει τις υποχρεώσεις της
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατέστησε σαφές ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τεχεράνης δεν παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία
Τη θέση ότι η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με την Δύση θα παραμείνει σε ισχύ εφόσον η πλευρά της Ευρωπαϊκή Ένωση τηρήσει τις δεσμεύσεις της διατύπωσε σήμερα (8/5) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Javad Zarif, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov.
Συγκεκριμένα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Τεχεράνη «εγγυάται» ότι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δρασής θα διατηρηθεί έαν οι Ευρωπαίοι που συμμετέχουν στη συμφωνία «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» απέναντί της.
Παράλληλα, ο κ. Zarif επανέλαβε ότι «η απόφαση του Ιράν να αναστείλει μέρος των δεσμεύσεών της απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δρασής δεν παραβιάζει τη συμφωνία», από τη στιγμή που επιτρέπεται στην Τεχεράνη να αποχωρήσει από ορισμένες δεσμεύσεις στην περίπτωση που οι άλλες πλευρές παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Hassan Rouhani προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα αποχωρήσει τελείως από την πυρηνική συμφωνία και θα αρχίσει τους εμπλουτισμούς ουρανίου εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρει έναν τρόπο ώστε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.
Πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο κ. Lavrov είχε χαρακτηρήσει ως «απαράδεκτη» την κατάσταση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, επαινώντας παράλληλα τη δέσμευση του Ιράν στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η κίνηση του Ιράν να αναστείλει μέρος των δεσμεύσεών της παέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δρασής βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης