Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία - Στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ - Σε εγρήγορση η Κύπρος - Συνάντηση Αναστασιάδη με Αποστολάκη

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία - Στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ - Σε εγρήγορση η Κύπρος - Συνάντηση Αναστασιάδη με Αποστολάκη
Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης στην Κύπρο του Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη
Δίχως τέλος είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας, που όχι μόνο αποφάσισε να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας -αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις της Κύπρου- δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν λαμβάνει σοβάρα υπόψη τις απειλές αυτές.
Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για... μπλόφα από την πλευρά της Κύπρου.

«Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπου θέλουμε»

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Άγκυρα θα κάνει γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες όπου θέλει «εντός της υφαλοκρηπίδας της», ενώ αναφερόμενος στην προειδοποίοηση της Κύπρου για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του γεωτρύπανου Fatih («Πορθητής») έκανε λόγο για μπλόφα.
«Εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά.
Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους.
Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές.
Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει.
Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις.
Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε.
 Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε εγρήγορση η Κύπρος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η Λευκωσία χαρακτηρίζει θετική την πρώτη αντίδραση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας ως προς τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εξίσου σημαντική θεωρούν και την ανακοίνωση των ΗΠΑ, με την οποία καλεί ευθέως την Τουρκία να ακυρώσει τις δραστηριότητες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρώτη ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης ήταν να ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς, την ΕΕ και τις χώρες εταίρους της Κύπρου σχετικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εκτός από την πρώτη αντίδραση, η Κύπρος με διπλωματικές ενέργειες προχωρεί στο επόμενο βήμα που είναι η επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα στην Τουρκία, αλλά και εις βάρος των εταιρειών και φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με τον «Πορθητή».
Εκτός των άλλων, η κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί σε διαβήματα ούτως ώστε σε περίπτωση που εταιρείες οι οποίες κατέχουν άδεια εργασίας στην Κύπρο προχωρήσουν με υποστηρικτές υπηρεσίες στο γεωτρύπανο του «Πορθητή», να τους επιβληθούν κυρώσεις είτε και τερματισμός του συμβολαίου τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δόθηκαν και οι κατάλληλες οδηγίες στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε συνεργασία με την Interpol σε έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, τόσο για το πλήρωμα του «Πορθητή» όσο και των υποστηρικτικών του πλοίων.

Στην Κύπρο και ο Αποστολάκης

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα (8/5/2019) ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δίνει το παρών στο πέμπτο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, που διεξάγεται στην Λευκωσία.
Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και σύμφωνα με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίκεντρο βρέθηκε η έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης