Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι κερδίζουν 1 δισ ευρώ τον Μάιο 2019 - Η λίστα των προϊόντων με άμεση μείωση ΦΠΑ

tags :
Ποιοι κερδίζουν 1 δισ ευρώ τον Μάιο 2019 - Η λίστα των προϊόντων με άμεση μείωση ΦΠΑ
Η μετάταξη όλων των τροφίμων καθώς και της εστίασης από τον κανονικό ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13% καθώς και η  μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από 13% σε 6% έχει δημοσιονομικό κόστος 260 εκατ.
Τις διατάξεις νόμου με τις οποίες θα προβλέπεται η άμεση, εντός του μήνα, καταβολή της 13ης σύνταξης σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιούνιο, καταθέτει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.
Για την 13η σύνταξη θα διατεθεί το ποσό των 800 ευρώ ενώ η μετάταξη όλων των τροφίμων καθώς και της εστίασης από τον κανονικό ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13% καθώς και η  μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από 13% σε 6% έχει δημοσιονομικό κόστος 260 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή της 13ης σύνταξης και  η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο είναι τα μόνα δεδομένα.
Τα υπόλοιπα μέτρα με ορίζοντα τετραετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το Ζάππειο θα νομοθετηθούν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του μετά τις εθνικές εκλογές, και εφόσον ο  ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι κυβέρνηση.
Μια πρώτη συζήτηση για το περιεχόμενο των εξαγγελιών της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει σήμερα με τους θεσμούς στο πλαίσιο της προγραμματισμένης, στις 10 το πρωί, συνάντησης στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα βρεθεί στο τραπέζι του Eurogroup της 16ης Μαϊου.
Οσον αφορά στην ακύρωση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου, οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί χθες το μεσημέρι και το περιεχόμενο της έκθεσης ανοιξιάτικων προβλέψεων της Κομισιόν έχουν ανοίξει το δρόμο.
Πέρα από τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια δέσμη μετεκλογικών  δεσμεύσεων η υλοποίηση των οποίων συναρτάται με τη στάση των θεσμών.
Τα μέτρα αυτά των επομένων ετών, μεταξύ άλλων αφορούν σε μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,  μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, ενίσχυση της επιδότησης θέρμανσης για κατοίκους ορεινών περιοχών (Α και Β ζώνη), έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των τόκων στεγαστικών δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζόμενων, αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150% για επενδύσεις επιχειρήσεων εντός πενταετίας, ταχύτερη μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων στο 25% το 2021, μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμούς (φόρος 10% και έκπτωση 10% στο φόρο εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών) και κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Η μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα , εφόσον περάσει στην αγορά, θα επηρεάσει τις τιμές μιας σειράς βασικών αγαθών στο καλάθι της νοικοκυράς. Σήμερα με ΦΠΑ 24% επιβαρύνονται τα παρακάτω προϊόντα: Καφές, Κακάο, Τσάι, Χαμομήλι , Ζάχαρη, Αλάτι, Ξύδι, Μπαχαρικά, Αλλαντικά, Μαρμελάδες, Σοκολάτες, Γκοφρέτες, Μπισκότα, Παγωτά, Κρουασάν, Παξιμάδια, Κονσέρβες, Σνακ, Δημητριακά, Ηλιέλαια, Σογιέλαια, Καλαμποκέλαια, Φυτικές λιπαρές ουσίες.
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση η οποία επίσης θα εφαρμοστεί άμεσα, θα σημάνει μείωση των επιβαρύνσεων από το 24% στο 13% για τα προϊόντα τα οποία πωλούνται από οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ , κυλικεία – καντίνες κ.ά. ενώ οι καταναλωτές αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος που θα εκδοθούν από τον Ιούνιο και μετά μείωση επιβαρύνσεων εξαιτίας της μετάταξης από το 13% στο 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης