Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Χαμηλός τζίρος και περιορισμένο ενδιαφέρον

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Χαμηλός τζίρος και περιορισμένο ενδιαφέρον
ΑΓΟΡΑ: Μέτρια η αντίδραση αφού το κλίμα στο εξωτερικό δεν ήταν καλό. Και πάλι καλά να λέμε που έβγαλε κάποιες άμυνες η αγορά. Τα βλέμματα τράβηξε και σήμερα η ΔΕΗ. Μετά το πάτημα στα 1,20 ευρώ έχει δώσει αντίδραση μέχρι τα 1,40 ευρώ.

Τα καλά αποτελέσματα της Jumbο βοήθησαν τη μετοχή να κλείσει ανοδικά ενώ σήμερα οι κάτοχοι μετοχών αποκτούν δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα ύψους 0,19 ευρώ που κόβεται αύριο (8/5).

Καλή εικόνα και από τις περισσότερες τράπεζες με τη Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο και σταδιακά αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπου εκτιμάται ότι θα έχει ελληνικό και τραπεζικό συγκεκριμένα ενδιαφέρον.

ΟΤΕ: Πιέστηκε ξανά και μάλιστα υπήρχε μεγάλος πωλητής στο κλείσιμο. Η μετοχή έκλεισε στα 11,58 ευρώ με απώλειες 1,45% όγκο 562 χιλ. τεμάχια και οι πωλητές ήθελαν να δώσουν ακόμα 31 χιλ. τεμάχια.

Στις 9 Μαΐου θα δημοσιεύσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και η IBG περιμένει έσοδα 918 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,4%, και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 50 εκατ. ευρώ, αμετάβλητα έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

ΠΕΡΣΕΥΣ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική, νέα υψηλά 11 ετών και σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη. Φθηνή η μετοχή σε όρους p/e και p/bv. Το θέμα για το οποίο ανησυχούν κάποιοι είναι η υψηλή εξάρτηση από τη Σελόντα που είναι και βασικός μέτοχος.

Επειδή το site του ΧΑ έχει λάθος τα ποσοστά συμμετοχής, βάσει λογιστικής κατάστασης 2018 η Σελόντα έχει το 41,34% και η Wise του ομίλου Κυριακού το 41,48%. Δηλαδή η Σελόντα είναι δεύτερος βασικός μέτοχος.

Άρα με την εξαγορά της Σελόντα ο νέος αγοραστής σύμφωνα και με τον κανονισμό του ΧΑ δεν έχει υποχρέωση για δημόσια πρόταση. Αν το επιθυμεί μπορεί να κάνει προαιρετική. Ο κ.Αντύπας που έχει 6% ανήκει στον όμιλο Κυριακού.

ΠΕΡΣ: Η εταιρεία νοικοκυρεύεται όπως δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα. Έχει γίνει σημαντική δουλειά από τον κ.Αντύπα. Η Σελόντα που πραγματοποιεί το 85% των πωλήσεων της Περσεύς, χρωστάει στην Περσεύς και υπάρχει και μία δικαστική διένεξη με την οποία η τελευταία ζητάει περί τα 6,3 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο νέος αγοραστής; Θα κρατήσει τον Περσέα ως προμηθευτή του και θα συνεχίσει να κάνει τόσο μεγάλο τζίρο, έχει δικό του τροφάδικο και θα μειώσει τις παραγγελίες, θα βρει τρίτο κτλ. κτλ.

Μια ωραία τρίπλα βέβαια, αν ήθελε και ο όμιλος Κυριακού να πουλήσει τη συμμετοχή του και ο κ.Αντύπας, θα ήταν να πουλήσει ένα μικρό ποσοστό η Wise της Περσεύς και να βρεθεί η Σελόντα πρώτος βασικός μέτοχος. Έτσι όταν θα γίνει η εξαγορά θα έχει υποχρέωση για δημόσια πρόταση.

ΠΕΡΣ (ΙΙ): Μας αρέσουν αυτές οι μετοχές, γιατί όταν κάποιοι πανηγυρίζουν για τη μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών που είναι σε υψηλά μερικών μηνών, μετοχές όπως η συγκεκριμένη είναι σε υψηλά 11 ετών.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν για παράδειγμα κάποιος επενδυτές ξέχασε τις μετοχές του κλειδωμένες το 2008 σήμερα δε χάνει χρήματα. Βρίσκεται εκεί που αγόρασε. Σε απόλυτες τιμές, δεν προσμετράμε κόστη ευκαιρίας, επιτόκια κτλ.

Για σκεφτείτε ένας επενδυτής που ξέχασε στον κωδικό του μετοχές των τραπεζών τον Απρίλιο του 2008 πόσα είναι σήμερα τα χρήματά του; Στα 1,21 ευρώ και στο +14,15% με όγκο 20 χιλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Υποχώρησε 3,73% και έκλεισε στα 1,29 ευρώ με όγκο 80 χιλ. τεμάχια. Ο όγκος είναι μεγάλος και η πίεση στη μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις ίσως να έχει να κάνει με κάποιες εγκρίσεις που περιμένει για την έκταση στην Πάρο. Το ταμπλό δείχνει πως δε θα είναι θετικές.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στα 1,9850 ευρώ με απώλειες 2,22% όγκο 22 χιλ. τεμάχια και τους πωλητές στην τιμή κλεισίματος να θέλουν να δώσουν 53 χιλ. τεμάχια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Χάλασε στις τελευταίες συνεδριάσεις η εικόνα της μετοχής, έχασε και μία καλή στήριξη και γύρισε ακόμα χαμηλότερα. Σήμερα έγραψε χαμηλό στα 2,08 ευρώ που είναι μία στήριξη και υψηλό στα 2,23 ευρώ για να κλείσει τελικά αμετάβλητη στα 2,12 ευρώ.

CENTRIC: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και δεν αποκλείεται όσοι μπήκαν στα ψηλά, εκεί κοντά στα 0,24 ευρώ όταν έκανε και πάνω από 600 χιλ. τεμάχια όγκο να κλείνουν θέσεις με γρήγορη χασούρα. Από την άλλη κάποιοι που έδωσαν εκεί ψηλά, μπορούν και παίρνουν χαμηλότερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης